EXPOSITIES ARCHIEF

De tentoonstelling Now and Then toont fotowerk van Maarten van der Put en vormt met interventies van United Cowboys een uniek samenwerkingsproject met Pennings Foundation. 

Vier weken lang bezet Maarten van der Put de ruimte van Pennings Foundation aan de Geldropseweg 63 in Eindhoven met een fotografie-expositie, gecombineerd met installaties en performances van het Eindhovense gezelschap United Cowboys.

Op de dag dat hij veertig wordt neemt beeldend kunstenaar Tom Woestenborgh zich voor zich een jaar lang alleen bezig te houden met het maakproces. Een jaar lang wil hij kunst maken zonder bijbedoelingen. Hij beperkt zich tot drie thema’s: bloemstilleven, naakt en abstract. Maar zonder bijbedoeling kunst maken blijkt al gauw een onmogelijke opgave. 

In dit nieuwe initiatief wordt er iedere twee maanden een talentvolle fotograaf gepresenteerd op de Talent Wall bij Pennings Foundation.
 

Iris Hartman (1992) volgde haar opleiding aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Rotterdam. In 2019 was ze een van de genomineerden van de Harry Penningsprijs en won ze de publieksprijs.

‘Op zoek naar de verloren tijd’ is een eerbetoon aan de in 2016 overleden fotograaf Pierre Segers. Zijn belangrijkste werk maakte hij in de jaren zeventig en tachtig, tijden van grote tegenstellingen in Europa. Enerzijds het Europa met het communisme en dictaturen en anderzijds het Europa waar in landen als Nederland en Frankrijk de seksuele revolutie, de ontkerkelijking, de democratisering en vrouwenemancipatie voor grote veranderingen zorgden. Zijn werk was niet politiek gemotiveerd maar geeft met poëtische beelden een tijdsbeeld waarin mensen en hun omgeving centraal staan. 

In samenwerking met curator en fotograaf Maurice Brandts nemen zes fotografen uit Spanje, België en Nederland deel aan deze expositie. De kunstenaars werken allen met oude analoge, langzame technieken. Het betreft: Maurice Brandts, Koen Verjans, Hilde Braet, Manolo Laguillo, Eugene Daams, Martí Llorens.  

Isola Design District is an event dedicated to forward-looking designers, who yearly showcase their works at Milan Design Week. Now it's taking place also in Eindhoven, with an exhibition dedicated to projects and installations focused on innovation, sustainability, craftsmanship and new materials. 

In dit nieuwe initiatief wordt er iedere twee maanden een talentvolle fotograaf gepresenteerd op de Talent Wall bij Pennings Foundation.
 
Het eerste talent dat geselecteerd is voor de Talent Wall is Esther Hemmer. Esther studeerde in 2018 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Als fotograaf zoekt Esther Hemmer naar de relatie tussen de zichtbare en niet-zichtbare dingen in het leven.

Theo Derksen signaleerde wereldwijd een opvallend fenomeen in het straatbeeld: het mooier maken van de omgeving door het opplakken van grote foto’s. Met ideaalbeelden wordt een schijnwerkelijkheid gecreëerd, als decors in een filmset. Theo Derksen spreekt dan ook van ‘disneyfication’. 

35 jaar professioneel drukken leidt tot een grote hoeveelheid printer’s proofs. In samenwerking met Pennings Foundation zullen deze PRINTER’S PROOFS getoond en te koop aangeboden worden.

Willem Popelier toont werk uit de series Selfie Guide en Showroom Girls. Daarnaast laat hij bij Pennings Foundation voor het eerst werk zien uit het project Ephemeral Photographs (work in progress).

Met SintLucas Eindexpositie Fotografie 2019 laten vierdejaars studenten van de MBO-opleiding SintLucas in Eindhoven hun beste werk zien. 

In A Hiding Place in Waking Dreams toont Helen Sear een selectie uit haar fotografisch werk en werk met bewegend beeld. Het is haar eerste solo-expositie in Nederland.

Ze toont o.a. werk uit de series Becoming Forest, Diviner, Sightlines, Viewfinder, Pastoral Monuments, de video Wahaha Biota en Cold Frame.

Ter ere van het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings wordt voor de vijfde keer de Harry Penningsprijs uitgereikt aan een talentvolle fotograaf of kunstenaar die fotografie, video of new media art als medium gebruikt.

Het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings vieren we onder andere met een expositie

van een selectie uit de bijzondere privécollectie van Harry en Françoise Pennings.

Met o.a. een video portret van Harry Pennings, in 2004 gemaakt door Toos Nijssen

Distant Sky is de eerste overzichtsexpositie van Claire Felicie. Haar oeuvre heeft altijd in het teken gestaan van verlies. 

Met de expositie ‘Limburgse Helden’ geeft George Meijers een persoonlijke kijk op Limburgers die buiten de provinciegrenzen blijvend of korte tijd roem verwierven middels de beeldschermmedia.  

Achter de naam Van de Camp & Heesterbeek gaat het kunstenaarsduo Patricia van de Camp en Marc Heesterbeek schuil. Belangrijk uitgangspunt voor hun werk is portretfotografie. Door vervreemding zoeken zij de grenzen op van identiteit en esthetiek en streven zij naar een tijdloos en universeel beeld. 

Expositie ter ere van de 90ste verjaardag van de Eindhovense fotograaf Gerardus van Mol (1928), een initiatief van Stichting C.R. Hermans.

Viewmaster Projects is een nomadisch kunstinitiatief, met als belangrijkste doelstelling het presenteren van time based art voor zowel een kunstminnend als voor een nieuw publiek dat op weg is ergens naar toe. Wandelaars, werkers en shoppers komen de videowerken tegen op de ramen van leegstaande gebouwen winkels of bestaande kunstruimtes.

The Secret Life of Materials is een tentoonstelling over de interactie tussen maker en materiaal, de eigenzinnigheid van het materiaal en hoe de kunstenaar daarmee in dialoog gaat. Weet de maker het materiaal te bedwingen ten dienste van zijn concept? Wil het materiaal gehoorzamen of leidt de eigengereidheid ervan tot aanpassing van idee en maakproces zodat onverwachte mogelijkheden ontstaan?

Social Dissolution of the West is gebaseerd op een romantisch gegeven uit de kindertijd van de Haagse beeldend kunstenaar Risk Hazekamp. Zij volgt de route van haar oom en tante, die elkaar leerden kennen in 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico. Beiden maakten deel uit van de Nederlandse Olympische ploeg,hij als roeier van de Holland Acht en zij als schoonspringster.

Graduation Show 2018 - SintLucas

15 juni 2018 - 7 juli 2018

Vierdejaars studenten Fotografie van SintLucas in Eindhoven laten hun beste werk zien: de meesterproef of vrij werk.

 

Brick, Pixel, Fiction: Filip Dujardin’s Montages

14 juni 2018 - 7 juli 2018

Curatorial Research Collective van TU/e faculteit Bouwkunde toont bij Pennings Foundation een installatie, geïnspireerd op de fantastische bouwwerken in de foto’s van Filip Dujardin.

APPÈL galeries in Tilburg

26 mei - 1 juli 2018

De APPÈL galeries zijn van 26 mei t/m 1 juli te gast in het Dröge-pand te Tilburg. Op de begane grond en de tweede verdieping van dit ateliergebouw naast het TextielMuseum aan de Goirkestraat en op loopafstand van Museum De Pont en Park.

Opening zaterdag 26 mei om 15 uur door stadsdichter Onias Landveld.

Groepsexpositie 'PREVIEW'

15 april - 26 mei

Galerie Pennings viert de heropening van de galerie op de nieuwe en grotere locatie met een groepsexpositie van de kunstenaars die komend jaar (een deel van) de ruimte zullen vullen.

Please reload

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon

Pennings Foundation

Geldropseweg 63

5611 SE  EINDHOVEN

info@penningsfoundation.com

+31 (0)40 30 80 609