EXPOSITIES ARCHIEF

Curator Martijn van de Griendt - NAAKT // NU
24.07.21 - 28.08.21

Curator Martijn van de Griendt  selecteerde fotografen die hij bewondert, die hij net ontdekte of al langer kende. Vrijwel allemaal tonen ze nieuw of recent werk.

Over het naakte lichaam. Want dat mag gezien worden.

Gerdien Wolthaus Paauw - Zul je met mij (Preview)
15.05.21 - 28.08.21

Twintig jaar nadat haar moeder overleed aan de dodelijke zenuw-spierziekte ALS, deed Gerdien wat ze tot dan toe niet durfde.

De Kunst van het Kijken
15.05.21 - 20.06.21

Na vijf jaar digitaal KUNSTADVIES Hanneke Janssen, gaat er een grote wens van haar in vervulling om een fysieke tentoonstelling te kunnen maken bij Pennings Foundation.

Toos Nijssen - Lost in Transition
15.05.21 - 20.06.21

In de multimedia installatie ‘Lost in Transition’ komen de personages uit tekeningen van beeldend kunstenaar Toos Nijssen levensgroot tot leven.

Noortje Haegens - Quarantaine uitzicht
21.20.20 - 20.06.21


Tijdens de lockdown in coronatijd fotografeerde Noortje Haegens elke avond voor zonsondergang het uitzicht vanuit het trappenhuis van het flatgebouw in Breda waar zij woont.

Rik Kooke - Talent Wall #5
30.12.20 - 01.06.21

“Wie ’s avonds rond de schemering het bos ingaat, ervaart hoe het bos verandert van dag tot nacht. Op het moment dat de avond invalt beginnen de dieren actief te worden, terwijl de meesten van ons op dat moment verlangen naar de veiligheid en warmte van onze huizen. Het bos heeft voor mij op dat moment iets magisch.”

Landschapstriënnale - Het Groene Woud
13.12.20 - 08.05.21

In het kader van de Landschapstriënnale organiseert de Brabant-Collectie (Tilburg University) samen met Pennings Foundation en Brabants Landschap een fototentoonstelling over Het Groene Woud.

Noortje Haegens - Quarantaine uitzicht
21.11.20 - 20.06.21

Tijdens de lockdown in coronatijd fotografeerde Noortje Haegens elke avond voor zonsondergang het uitzicht vanuit het trappenhuis van het flatgebouw in Breda waar zij woont.

Hanneke Wetzer - Living Alone (Together)
21.11.20 - 01.06.21

Hanneke Wetzer maakte in coronatijd de bijzondere serie Living Alone (Together) over
alledaagse scènes thuis met haar nieuwe huisgenote, haar ‘best friend forever’ (bff).

Martin & Inge Riebeek - All the world is a stage

30.08.20 - 31.10.20

Het kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek werd bekend met de videoportretten die zij op verschillende plekken op de wereld opnamen en presenteerden onder de naam The Essential. In de loop der jaren maakten zij 500 videoportretten in 23 verschillende landen. Op iedere locatie maakten zij ook opnamen van performers.

J & B - Eindhoven - Work in Progress

30.08.20 - 31.10.20

Het Rotterdamse kunstenaarsduo J&B (Jacob en Bert) heeft na Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht nu in Eindhoven een project gerealiseerd. Thema is de invloed van technologie en automatisering op onze arbeidsmarkt en maatschappij. 

Talent Wall #4 - Mirte van Duppen

30.08.20 - 05.11.20

Mirte van Duppen werkt aan een video-installatie over de automatisering van de landbouw in Nederland. Over hoe productieprocessen en technologische innovatie in Nederland ons (opnieuw) doen nadenken over de relatie tussen natuur en cultuur, technologie en ambacht en het traditionele onderscheid tussen stad en platteland. 

Dutch Design Week: Isola Design District

17.10.2020 - 25.10.2020

Isola Design District is een organisatie van vooruitstrevende ontwerpers, die jaarlijks hun werk presenteren tijdens de Design Week in Milaan. Voor de Dutch Design Week (DDW) brengt Isola District voor de tweede keer een tentoonstelling naar Eindhoven gewijd aan projecten en installaties gericht op innovatie, duurzaamheid, vakmanschap en nieuwe materialen. Het thema dit jaar is Materialized.

Inge Nabuurs & Erwin van Doorn - Something Could Actually Happen: Zwischenlandschaften

21.06.2020 - 18.07.2020

Bij Pennings Foundation wordt een overzicht getoond van Zwischenlandschaften I, II en III. Het acccent ligt op Zwischenlandschaften III en de video van een speciaal hiervoor uitgevoerde performance.

Willem Popelier - Ephemeral Photographs

17.01.20 - 06.06.20

Ephemeral Photographs onderzoekt fotografie als vluchtig medium. De serie bevraagt de waarde die we toekennen aan foto’s die we dagelijks online met elkaar delen.

Talent Wall #3

17.01.20 - 06.06.20

Fieke van Berkom (1982) is een sociaal geëngageerd beeldend kunstenaar die fotografie als medium gebruikt. In 2007 studeerde ze af aan AKV|St. Joost in Breda. Sindsdien gaat ze regelmatig op reis voor zelf geïnitieerde projecten die ze zonder subsidie uitvoert. Vaak gaan haar projecten over ‘alternatieve systemen’.

Maarten van der Put - United Cowboys - Now and then

17 januari 2020 - 9 februari 2020

De tentoonstelling Now and Then toont fotowerk van Maarten van der Put en vormt met interventies van United Cowboys een uniek samenwerkingsproject met Pennings Foundation. 

Vier weken lang bezet Maarten van der Put de ruimte van Pennings Foundation aan de Geldropseweg 63 in Eindhoven met een fotografie-expositie, gecombineerd met installaties en performances van het Eindhovense gezelschap United Cowboys.

Tom Woestenborghs - Artistic midlife crisis of a storyteller

15 december 2019 - 12 januari 2020

Op de dag dat hij veertig wordt neemt beeldend kunstenaar Tom Woestenborgh zich voor zich een jaar lang alleen bezig te houden met het maakproces. Een jaar lang wil hij kunst maken zonder bijbedoelingen. Hij beperkt zich tot drie thema’s: bloemstilleven, naakt en abstract. Maar zonder bijbedoeling kunst maken blijkt al gauw een onmogelijke opgave. 

Talent Wall #2 - Iris Hartman

2 november 2019 - 12 januari 2020

In dit nieuwe initiatief wordt er iedere twee maanden een talentvolle fotograaf gepresenteerd op de Talent Wall bij Pennings Foundation.
 

Iris Hartman (1992) volgde haar opleiding aan de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie in Rotterdam. In 2019 was ze een van de genomineerden van de Harry Penningsprijs en won ze de publieksprijs.

Pierre Segers - Op zoek naar de verloren tijd

2 november - 7 december 2019

‘Op zoek naar de verloren tijd’ is een eerbetoon aan de in 2016 overleden fotograaf Pierre Segers. Zijn belangrijkste werk maakte hij in de jaren zeventig en tachtig, tijden van grote tegenstellingen in Europa. Enerzijds het Europa met het communisme en dictaturen en anderzijds het Europa waar in landen als Nederland en Frankrijk de seksuele revolutie, de ontkerkelijking, de democratisering en vrouwenemancipatie voor grote veranderingen zorgden. Zijn werk was niet politiek gemotiveerd maar geeft met poëtische beelden een tijdsbeeld waarin mensen en hun omgeving centraal staan. 

Slow Photography - Internationale groepsexpositie

2 november - 7 december 2019

In samenwerking met curator en fotograaf Maurice Brandts nemen zes fotografen uit Spanje, België en Nederland deel aan deze expositie. De kunstenaars werken allen met oude analoge, langzame technieken. Het betreft: Maurice Brandts, Koen Verjans, Hilde Braet, Manolo Laguillo, Eugene Daams, Martí Llorens.  

Unlimited Design - Dutch Edition | Isola Design District

19 oktober - 27 oktober 2019

Isola Design District is an event dedicated to forward-looking designers, who yearly showcase their works at Milan Design Week. Now it's taking place also in Eindhoven, with an exhibition dedicated to projects and installations focused on innovation, sustainability, craftsmanship and new materials. 

Talent Wall #1 - Esther Hemmer

1 september - 31 oktober 2019

In dit nieuwe initiatief wordt er iedere twee maanden een talentvolle fotograaf gepresenteerd op de Talent Wall bij Pennings Foundation.
 
Het eerste talent dat geselecteerd is voor de Talent Wall is Esther Hemmer. Esther studeerde in 2018 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Als fotograaf zoekt Esther Hemmer naar de relatie tussen de zichtbare en niet-zichtbare dingen in het leven.

Disneyfication - Theo Derksen

8 september - 12 oktober 2019

Theo Derksen signaleerde wereldwijd een opvallend fenomeen in het straatbeeld: het mooier maken van de omgeving door het opplakken van grote foto’s. Met ideaalbeelden wordt een schijnwerkelijkheid gecreëerd, als decors in een filmset. Theo Derksen spreekt dan ook van ‘disneyfication’. 

Printer's Proofs - Carlo Storimans

23 augustus - september

35 jaar professioneel drukken leidt tot een grote hoeveelheid printer’s proofs. In samenwerking met Pennings Foundation zullen deze PRINTER’S PROOFS getoond en te koop aangeboden worden.

Ephemeral Photographs - Willem Popelier

28 juni - 2-0 juli

Willem Popelier toont werk uit de series Selfie Guide en Showroom Girls. Daarnaast laat hij bij Pennings Foundation voor het eerst werk zien uit het project Ephemeral Photographs (work in progress).

Eindexamenpresentatie 2019 - Studenten SintLucas

28 juni - 20 juli

Met SintLucas Eindexpositie Fotografie 2019 laten vierdejaars studenten van de MBO-opleiding SintLucas in Eindhoven hun beste werk zien. 

Helen Sear - A Hiding Place in Waking Dreams

11 mei - 22 juni

In A Hiding Place in Waking Dreams toont Helen Sear een selectie uit haar fotografisch werk en werk met bewegend beeld. Het is haar eerste solo-expositie in Nederland.

Ze toont o.a. werk uit de series Becoming Forest, Diviner, Sightlines, Viewfinder, Pastoral Monuments, de video Wahaha Biota en Cold Frame.

Harry Penningsprijs 2019

29 maart - 27 april

Ter ere van het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings wordt voor de vijfde keer de Harry Penningsprijs uitgereikt aan een talentvolle fotograaf of kunstenaar die fotografie, video of new media art als medium gebruikt.

Pennings Collection

29 maart - 27 april

Het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings vieren we onder andere met een expositie

van een selectie uit de bijzondere privécollectie van Harry en Françoise Pennings.

Met o.a. een video portret van Harry Pennings, in 2004 gemaakt door Toos Nijssen

Distant Sky - Claire Felicie

16 februari - 27 april

Distant Sky is de eerste overzichtsexpositie van Claire Felicie. Haar oeuvre heeft altijd in het teken gestaan van verlies. 

Limburgse Helden - George Meijers

16 februari - 24 maart 2019

Met de expositie ‘Limburgse Helden’ geeft George Meijers een persoonlijke kijk op Limburgers die buiten de provinciegrenzen blijvend of korte tijd roem verwierven middels de beeldschermmedia.  

Spatio Temporeel - vandeCamp & Heesterbeek

26 januari 2019 - 23 februari2019

Achter de naam Van de Camp & Heesterbeek gaat het kunstenaarsduo Patricia van de Camp en Marc Heesterbeek schuil. Belangrijk uitgangspunt voor hun werk is portretfotografie. Door vervreemding zoeken zij de grenzen op van identiteit en esthetiek en streven zij naar een tijdloos en universeel beeld. 

Brabant Wereldwijd - Gerardus van Mol

16 december 2018 - 20 januari 2019

Expositie ter ere van de 90ste verjaardag van de Eindhovense fotograaf Gerardus van Mol (1928), een initiatief van Stichting C.R. Hermans.

EXCHANGE - Viewmaster Projects | Mirte van Duppen & Sara Bachour

12 december 2018 - 20 januari 2019

Viewmaster Projects is een nomadisch kunstinitiatief, met als belangrijkste doelstelling het presenteren van time based art voor zowel een kunstminnend als voor een nieuw publiek dat op weg is ergens naar toe. Wandelaars, werkers en shoppers komen de videowerken tegen op de ramen van leegstaande gebouwen winkels of bestaande kunstruimtes.

The Secret Life of Materials - Beeldenstorm/Daglicht/WARP

10 november - 9 december 2018

The Secret Life of Materials is een tentoonstelling over de interactie tussen maker en materiaal, de eigenzinnigheid van het materiaal en hoe de kunstenaar daarmee in dialoog gaat. Weet de maker het materiaal te bedwingen ten dienste van zijn concept? Wil het materiaal gehoorzamen of leidt de eigengereidheid ervan tot aanpassing van idee en maakproces zodat onverwachte mogelijkheden ontstaan?

Social Dissolution of the West - Risk Hazekamp

15 september 2018 - 28 oktober 2018

Social Dissolution of the West is gebaseerd op een romantisch gegeven uit de kindertijd van de Haagse beeldend kunstenaar Risk Hazekamp. Zij volgt de route van haar oom en tante, die elkaar leerden kennen in 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico. Beiden maakten deel uit van de Nederlandse Olympische ploeg,hij als roeier van de Holland Acht en zij als schoonspringster.

Graduation Show 2018 - SintLucas

15 juni 2018 - 7 juli 2018

Vierdejaars studenten Fotografie van SintLucas in Eindhoven laten hun beste werk zien: de meesterproef of vrij werk.

 

Brick, Pixel, Fiction: Filip Dujardin’s Montages

14 juni 2018 - 7 juli 2018

Curatorial Research Collective van TU/e faculteit Bouwkunde toont bij Pennings Foundation een installatie, geïnspireerd op de fantastische bouwwerken in de foto’s van Filip Dujardin.

APPÈL galeries in Tilburg

26 mei - 1 juli 2018

De APPÈL galeries zijn van 26 mei t/m 1 juli te gast in het Dröge-pand te Tilburg. Op de begane grond en de tweede verdieping van dit ateliergebouw naast het TextielMuseum aan de Goirkestraat en op loopafstand van Museum De Pont en Park.

Opening zaterdag 26 mei om 15 uur door stadsdichter Onias Landveld.

Groepsexpositie 'PREVIEW'

15 april - 26 mei

Galerie Pennings viert de heropening van de galerie op de nieuwe en grotere locatie met een groepsexpositie van de kunstenaars die komend jaar (een deel van) de ruimte zullen vullen.

Please reload