top of page
Educatie

PENNINGS FOUNDATION ALS KENNISCENTRUM

Pennings Foundation heeft ook een rol als kenniscentrum. De fotografie heeft razendsnel opgang gemaakt als een belangrijk medium voor sociale communicatie. Iedereen maakt en verspreidt beelden. Gewoon omdat het leuk is, om te delen wat je interessant of belangrijk vindt maar ook om te laten zien wie je bent en waar je voor staat.
 
Beelden zijn echter ook complex en dubbelzinnig: wat is schijn en wat is werkelijkheid? Welke boodschap wordt er uit gedragen en met welk doel? Het kunnen interpreteren van beelden, ze kunnen analyseren en beoordelen zijn vaardigheden die niet zomaar aangeboren zijn, maar die oefening vragen en geleerd kunnen worden.
 
Hetzelfde geldt voor het zelf kunnen maken van beelden: het vermogen om te visualiseren, het kunnen verbeelden of kunnen uitbeelden van een bepaald thema, een vraag of een idee. 
 
Speciaal rondom dit soort vragen worden educatieve programma’s op maat ontwikkeld  voor het voortgezet onderwijs, de hoogste klassen van het basisonderwijs en voor volwassenen. Uitgangspunt voor de workshops zijn de tentoonstellingen waarbij zoveel mogelijk de betreffende kunstenaar betrokken wordt. 

Een van de tools die ingezet worden om vragen en antwoorden te kunnen formuleren is de Beeldbox, die in 2021 ontwikkeld is in samenwerking met studenten van de AVB Fontys Tilburg. De Beeldbox wordt door leerlingen hands-on gebruikt om vragen te kunnen beantwoorden over de expositie die op dat moment plaatsvindt. 

Crosslab-Studenten op locatie.jpg
bottom of page