top of page
22.04.22 - 08.05.22

Een leven lang fotografie

Hans Zoete

best greenhouse (002).jpg

Ode aan Hans Zoete met hoogtepunten uit zijn fotografisch oeuvre.

Met de uitgave van een boek en een expositie bij Pennings Foundation wordt fotograaf Hans Zoete in de spotlights gezet door zijn vrienden en familie.


Hans Zoete (1948) is opgeleid als beeldend kunstenaar aan de kunstacademie van Den Bosch en houdt zich sinds 1983 bezig met fotografie. Eerst als documentair fotograaf, later als fotodocent, tentoonstellingsmaker, stafmedewerker bij het Nederlands Fotomuseum, als consulent fotografie en beeldende kunst bij het Centrum voor Amateurkunst en als directeur van Museum ’t Oude Slot en de Verdieping in Veldhoven.


Hans Zoete is in Eindhoven vooral bekend als fotodocent bij het CKE en als begeleider van fotoclubs. In 1994 neemt hij het initiatief tot het organiseren van een fotofestival: Foto Manifestatie Eindhoven. Tot 2000 organiseert hij samen met o.a. Harry Pennings vier edities. Hij blijft betrokken bij Galerie Pennings (de voorloper van Pennings Foundation) als reviewer tijdens portfolioreviews en door zijn deelname aan de lezingencommissie. Een deel van zijn verzameling fotoboeken heeft hij onlangs geschonken aan de bibliotheek van Pennings Foundation. Hans heeft zelf ook een fotoboek op zijn naam staan, ‘Harrieke’ (1987), over een meervoudig gehandicapt jongetje.


De expositie toont een overzicht van zijn fotografisch oeuvre, vanaf 1983 tot 1995, het jaar dat hij definitief stopt als fotograaf en zich op andere wijze gaat inzetten voor fotografie en de beeldende kunst.


“Ik ga de schoonheid aan het licht brengen van iets wat anders niet gezien zou worden.”


Als documentair fotograaf gaat hij op zoek naar onderwerpen die nieuwswaarde hebben, zoals een hulpgoederentransport naar Polen, Lourdesgangers, vredeactivisten in Europa en vluchtelingenkampen in Mexico.

Toch legt hij niet de nieuwsfeiten vast, maar wat daar omheen gebeurt. In Polen fotografeert hij niet het bezoek van de paus, maar het publiek dat daar op afkomt.

Liever fotografeert hij kleine dingen die er ook toe doen. “Het cement tussen de stenen”, noemt hij dat. “De schoonheid van het gewone, het bescheidene” wordt zijn leidmotief .

“In de fotografie heb je jagers en vissers. Ik ben een visser.”


Het boek ‘Gezien. Hans Zoete. Foto’s 1983-1995’ (2022) bevat teksten van Frits Achten en Bouke Zoete en staat vol met markante uitspraken van Hans.


Het boek is te koop bij Pennings Foundation (35 euro).

Ook de originele fotoafdrukken zijn te koop. De opbrengst gaat naar een goed doel.


Tijdens deze expositie is Pennings Foundation ook op zondag geopend.

Om aan te melden voor de opening klik hier.

Opening
Zondag 24 april 15.00 - 17.00 uur
Toegang gratis, wel graag aanmelden.
Aanmelden via https://bit.ly/3Mfrtu3

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, fotografie, tentoonstelling, galerie

bottom of page