top of page

Klik foto voor meer info

In A Hiding Place in Waking Dreams toont Helen Sear een selectie uit haar fotografisch werk en werk met bewegend beeld. Het is haar eerste solo-expositie in Nederland.

Vanuit een achtergrond in performance, film en installatie in de jaren tachtig ging ze experimenteren met digitale technieken en lens-based media, gecombineerd met tekeningen en geluid.

Technologie, landschap, mensen en dieren spelen een belangrijke rol in het werk van Helen Sear. Ze vestigt de aandacht op de veranderende relatie van de mens ten opzichte van zijn omgeving. Invloeden van (magisch-realistische) literatuur, film, schilderkunst en oude fotografische technieken zijn merkbaar in haar werk.

Ze toont o.a. werk uit de series Becoming Forest, Diviner, Sightlines, Viewfinder, Pastoral Monuments, de video Wahaha Biota en Cold Frame.

 

Cold Frame (2019) is speciaal gemaakt voor Pennings Foundation en zal voor de eerste keer worden tentoongesteld. Cold Frame bestaat uit 66 panelen van plexiglas, waarop het beeld van een kleine kas voor het beschermen van jonge planten is geprint. Elk paneel verwijst zowel naar de ruiten van een echte, grote kas als naar de glasplaten (negatieven) van vroege fotocamera’s. De courgetteplant die in de kas groeit, neemt menselijke proporties aan. Dat is komisch, maar tegelijk wringt het ook. 

Helen Sear (1955) studeerde Beeldende Kunst aan de Reading University en University College London (Slade School). Haar fotografische werken werden algemeen bekend in de tentoonstelling ‘De-Composition: Constructed Photography in Britain’ (1991), die door Latijns-Amerika en Oost-Europa toerde. Ze had een solotentoonstelling op de 56e Biënnale van Venetië in 2015. Helen is gastdocent aan de Royal Academy Schools in Londen, en woont en werkt in Frankrijk en Engeland.

Opening expositie
Zaterdag 11 mei, 17.00 - 19.00 uur
door drs. Edzo Doeve
bottom of page