top of page
16.12.2023 – 02.03.2024

Ornithology

Anne Geene & Arjan de Nooy

best greenhouse (002).jpg

Pseudowetenschappelijke studie van vogels

Ornithologie is de wetenschap die fysiologie, classificatie, ecologie en gedrag van vogels bestudeert. Door hun alomtegenwoordigheid en vaak kleurrijke verschijningen zijn vogels een populair onderwerp van zowel studie als kunst - en van fotografie in het bijzonder. Met hun pseudowetenschappelijke aanpak verkennen Geene & De Nooy de grenzen tussen deze disciplines, en voegen een humoristische laag toe. Hun classificaties zijn het resultaat van creatief en associatief denken, met in iedere foto een verfrissende blik op vogels. Deze tentoonstelling is een overzicht van het werk dat ze de laatste jaren over dit onderwerp maakten. Naast foto’s uit de publicaties Ornithology en Pigeon Milk zullen er installaties en bewegende beelden worden getoond. De tentoonstelling kan worden gezien als de wetenschappelijke vogelstudie door een fotograaf alsook een uitstapje van een vogelkenner in de fotografie. De tentoonstelling wordt ten zeerste aangeraden door Charles Darwin, Harper Lee, Humphrey Bogart, Charlie Parker, Woody Woodpecker en vele anderen.


Anne Geene (1983) volgde de opleiding Kunst en Cultuurwetenschap aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, gevolgd door de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, AKV|St. Joost in Breda en de Master Photographic Studies aan de Universiteit van Leiden.

Met behulp van fotografie onderzoekt, verzamelt en ordent ze de wereld om haar heen. Daarbij zoekt ze naar overeenkomsten, patronen en fenomenen.

www.annegeene.nl


Arjan de Nooy (1965) studeerde scheikunde (in Leiden en Delft) en fotografie (aan de KABK in Den Haag). Aan de hand van zijn eigen foto’s en gevonden materiaal construeert hij verhalen en theorieën. Een doorlopend project is een fictieve geschiedenis van de Nederlandse fotografie.

arjandenooy.com, denooycollection.com


Samen met Sander Uitdehaag en Vincent van Baar maakten zij van 2012 tot 2021 deel uit van collectief Salvo. De finale expositie van Salvo vond plaats bij Pennings Foundation.

Geene en De Nooy hebben ieder een aantal fotoboeken op hun naam staan. Samen publiceerden ze de eerste versie van ‘Ornithology’ in 2016. Dit boek, met ontwerp van Jeremy Jansen, ontving in 2017 de ‘Goldene Letter’ voor ’s werelds beste boekontwerp. Daarna volgden ‘Dodonaei’ (2017), ‘The Universal Photographer’ (2018) en recent een vernieuwde en aangevulde uitgave van ‘Ornithology’ (2023), verschenen bij hun eigen uitgeverij Blind Finch Books.

Opening
Zaterdag 16 december 16.00 – 18.00 uur

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, fotografie, tentoonstelling, galerie

bottom of page