top of page
29.03.2023 - 29.04.2023

Doorways

Michiel Kluiters

best greenhouse (002).jpg

Michiel Kluiters speelt met ons vermogen tot ruimtelijk inzicht.

Fotografie geeft een realistisch beeld van de werkelijkheid, toch? Beeldend kunstenaar Michiel Kluiters speelt met ons vermogen tot ruimtelijk inzicht. Met fotografie en met installaties zet hij ons aan het denken. In het kader van de publicatie van zijn fotoboek ‘Doorways’ is nu bij Pennings Foundation een presentatie te zien van recent werk, foto’s van zelfgebouwde constructies met dramatische lichtval. De presentatie is tevens een vooraankondiging van de groepsexpositie ‘Ruimte’ die in september en oktober van dit jaar bij Pennings Foundation te zien zal zijn en waarvan Michiel Kluiters een van de exposanten is.


Al sinds zijn academietijd houdt Kluiters zich bezig met het bouwen van ruimtes op schaal. Het fascineerde hem hoe hij door het maken van blow-ups van zijn constructies een bestaande ruimte visueel kon aantasten. Eerst met muurvullende fotowerken, later ook met video-installaties, architectonische interventies en beelden in de openbare ruimte.


In zijn recente werk zijn de architectonische schaalmodellen veranderd in grofgebouwde ruimtelijke objecten met doorgangen. Door filmische belichting voegt hij daar dramatiek aan toe, alsof er iets gebeurd is of gaat gebeuren. Kijken we naar de overblijfselen van een utopisch verleden of naar plaatsen die een mogelijke dystopische toekomst verbeelden?


Michiel Kluiters, ‘Doorways’ (vormgeving Edwin van Gelder, teksten  Maria Barnas en Steven Humblet), Prinsenbeek (Jap Sam Books) 2022, € 32,00.


Michiel Kluiters (1971) volgde de opleiding autonome vormgeving aan HKU in Utrecht en beeldhouwen aan de Gerrit Rietveld Academie en de Ateliers in Amsterdam. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Opening
29 maart 2023

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, fotografie, tentoonstelling, galerie

bottom of page