top of page
Zoeken

Zul je met mij. Foto-essay over liefdevol rouwen

Fotografie en teksten: Gerdien Wolthaus Paauw


Boek van de maand - mei 2021Twintig jaar nadat haar moeder overleed aan de dodelijke zenuw-spierziekte ALS, besloot fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw de doos met notities te openen die haar moeder had opgeschreven vanaf het moment dat ze niet meer kon praten. ‘Zul je met mij’ zijn de laatste woorden die ze noteerde.Gerdien Wolthaus Paauw nam de doos mee naar Portugal, waar ze de briefjes uitspreidde op een groot blok marmer. In Portugal maakte ze foto’s die associaties oproepen, maar die voldoende ruimte laten voor eigen interpretatie. Het project resulteerde in een fotoboek, waarbij de foto’s worden gecombineerd met uitspraken van de moeder en van familieleden, vrienden en haarzelf, zonder de naam of de relatie tot de moeder te benoemen. Telkens wisselt het perspectief, van de zieke naar de mensen in haar omgeving en weer terug.


In het fotoboek is geen enkele foto van de moeder opgenomen, ook niet van haar omgeving. Het is dan ook geen documentair fotoboek over een levensbedreigende ziekte, waarvan er zich meerdere bevinden in de bibliotheek van Pennings Foundation. Het fotoboek ‘Zul je met mij’ gaat verder dan het verbeelden van de ziekte ALS. De associatieve beelden vormen ook een metafoor voor rouwverwerking.


Het fotoboek is in 2020 in eigen beheer uitgegeven en is te koop (€ 34,50) bij Pennings Foundation, waar momenteel een preview van het project ‘Zul je met mij…’ is te zien. De expositie staat gepland voor 2022.
45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page