top of page
Zoeken

Where will we go

Fotografie: Kadir van Lohuizen

Tekst: Kadir van Lohuizen

Vormgeving: Heijdens Karwei (Teun van der Heijden en Sandra van der Doelen)

2015


Boek van de maand februari 2023


De volledige titel luidt: ‘Where will we go. The human consequences of the rising sea levels’.

Het is uitgeven als een dubbelgevouwen A3-formaat krant, door NOOR.


Op de achterkant staat een Engelse tekst van Kadir van Lohuizen. Daarin wijst hij erop wat de stijging van de zeespiegel voor gevolgen heeft voor de mensheid. De opwarming van de aarde zorgt voor klimaatverandering. Het smelten van de gletschers, vooral die van Groenland en Antarctica, heeft dramatische gevolgen. Kustlijnen eroderen, land loopt onder water. Het zoute water infiltreert het land, waardoor het niet langer geschikt is voor landbouw en het water niet langer drinkbaar is.


Naar verwachting rond 2050 / 2060 zullen grote groepen mensen moeten verhuizen. En dat betekent wat voor de rechten van de mens.


De foto’s en de teksten zijn dwars geplaatst. Je leest de krant dus dwars. Grote foto’s (A3) worden afgewisseld met series kleinere foto’s en hebben bijschriften in Engels en Frans. Telkens verschijnen eerst de beelden, daarna de informatie over dat specifieke gebied.


Bedreigde gebieden die aan bod komen zijn: de oostkust van de VS met steden als Boston en Miami, de oostkust van Groot-Brittanië, de atols van Papua New Guinea, de Fiji eilanden, Kiribati, de Panama eilanden. Bangladesh, waar de gevolgen van zeespiegelstijging het grootst zijn. En Groenland. Als alle ijskappen op Groenland smelten, rijzen de oceanen gemiddeld 7 meter.


Het boek bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation.


Donderdag 16 maart 2023 geeft Kadir van Lohuizen een lezing bij Pennings Foundation over klimaatverandering.153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page