top of page
Zoeken

Wat ik zie kan ik niet zijn. Een dichter op zoek naar de bronnen van Het Groene Woud

Fotografie: L.J.A.D. Creyghton

Teksten: Serge van Duijnhoven


Boek van de maand - april 2021Boekje uitgegeven in opdracht van Landkunst 2010 (georganiseerd door bkkc) met als thema ‘De Plek’. L.J.AD. Creyghton maakte sfeervolle foto’s van inspirerende plekken (de genius loci) in Het Groene Woud. Serge van Duijnhoven liet zich eveneens inspireren door bepaalde locaties voor het maken van gedichten en verhalen.


Enkele foto’s uit het boek van L.J.A.D. Creyghton zijn te zien in de expositie ‘Weemoed en Werkelijkheid in Het Groene Woud’ (13 december 2020 t/m 8 mei 2021) bij Pennings Foundation. Het beleven van de natuur, de natuur als inspiratiebron was dan ook een van de uitgangspunten van deze expositie.


Het boek bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation en is daar in te zien. De bibliotheek bevat 5.500 boeken vanaf begin twintigste eeuw tot heden, met Nederlandse fotoboeken als specialisatie. In deze collectie is mooi de ontwikkeling te zien van het boek met foto’s bij tekst naar het fotoboek, waarbij het accent ligt op beeld. Kortom, de ontwikkeling van de foto als illustratie bij geschreven taal naar beeldtaal als zelfstandige manier van vertellen. Vooral in Nederland is het maken van fotoboeken populair. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het onderwijs op de academies, waar het accent ligt op conceptueel denken. Er verschijnen in Nederland niet alleen veel fotoboeken op de markt, ze zijn ook nog eens van hoge kwaliteit en bijzonder qua vormgeving. Nederlandse fotoboeken vallen dan ook nogal eens in de prijzen, in binnen- en buitenland.


In genoemd boekje van Creyghton en Van Duijnhoven zijn fotografie en tekst gelijkwaardig aan elkaar.


Pennings Foundation organiseert jaarlijks een fotoboekenbeurs, waar boekhandelaren, uitgeverijen, verzamelaars én fotografen hun fotoboeken kunnen verkopen. Volgend jaar, na de coronatijd, gaan we hier weer mee door. Houd de website in de gaten voor de datum van de volgende fotoboekenbeurs.


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page