top of page
Zoeken

The Do-It-Yourselfie Guide

Fotografie: Willem Popelier

Tekst: Willem Popelier

Vormgeving: Willem Popelier

2015


Boek van de maand november 2022


Beeldend kunstenaar Willem Popelier richt zich op de populaire beeldcultuur, het alomtegenwoordige beeld en de effecten daarvan op de samenleving. The Do-It-Yourselfie Guide is een klein, handzaam en Engelstalig boekje. Op de cover staat als ondertitel (in vertaling): De ultieme selfiegids om de beste versie van jezelf vast te leggen.


De achterkant van de omslag geeft nog meer informatie (in vertaling):

Voor de ultieme selfiegids analyseerde Willem Popelier tienduizenden selfies, duizenden tips en tientallen onderzoeks-artikelen over selfies.

Deze gids bevat 66 aanwijzingen, vergezeld van 66 foto's waarin Willem Popelier enkele van de beroemdste selfies op aarde naspeelde. Maak je eigen selfie op basis van aanwijzingen die door de sterren worden toegepast. Ook jij kunt stralen, net als zij. Het enige wat je nodig hebt is een camera, jezelf en een hashtag.


In het boekje staat ter verduidelijking over de selfie:

Een foto die men van zichzelf heeft genomen, meestal met een smartphone of webcam, en gedeeld via sociale media.


Aan de hand van een aantal criteria zoals licht, afstand, gezichtsexpressie, pose en compositie geeft Willem tips. Ter illustratie heeft hij selfies toegevoegd die zijn gebaseerd op selfies van beroemde mensen, zoals Kim Kardashian, Beyoncé en Justin Bieber. Achterin het boekje noemt hij er een aantal. Ook noemt hij een aantal tipgevers.


Willem is niet alleen een goed fotograaf, hij blijkt ook een goed acteur. Maar door alle beroemde poses en expressievormen na te spelen en achter elkaar te tonen, zijn het niet zozeer de vele mogelijkheden die hij benadrukt, maar valt juist de onbenulligheid van het fenomeen selfie op.


Willem Popelier is 24 november 2022 te gast bij Fotokafeine. Dat belooft een verrassende avond te worden. Hij vraagt je een mobiele telefoon en ID mee te nemen.


The Do-It-Yourselfie Guide is uitgegeven door BIS en bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation.
37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page