top of page
Zoeken

Perceel Nr. 235 Encyclopedie van een volkstuin

Fotografie: Anne Geene

Tekst: Anne Geene, Tim De Mey

Ontwerp omslag: Vincent van Baar

2010


Boek van de maand – november 2021


In het boek ‘Perceel Nr. 235, Encyclopedie van een volkstuin’ legde Anne Geene als quasi-wetenschapper alles met haar camera vast wat groeit en bloeit in een afgebakend stukje grond van een volkstuintje in Rotterdam. Planten en dieren, groot en klein, op en onder de grond, in het water en in de lucht.Als een bioloog verzamelde, ordende, categoriseerde en determineerde ze alles, zowel levend als dood materiaal. In eerste instantie ziet het boek er serieus uit totdat je zoiets tegenkomt als een verzameling opgekrulde bladeren, opgedroogde pissebedden, regendruppels op een ruit, dwaalgasten (honden) of kroos op een slootje in de vorm van een landkaart. Dan wordt het hilarisch.


Als in een heus determinatieboek zijn de foto’s schematisch geordend, met bovenaan de pagina het onderwerp en onder de foto’s de aanduiding fig. met een nummer binnen de betreffende paragraaf. Achterin het boek zijn zoutdrukken opgenomen van gedroogde planten alsof het een 19de eeuws herbarium betreft. Het roept direct herinneringen op aan Anna Atkins, die in 1843 als eerste een plantenverzameling vastlegde met een fotografische techniek, de cyanotypie.


Die quasi-wetenschappelijke benadering zien we ook bij Salvo, een collectief bestaande uit Anne Geene, Arjan de Nooy, Sander Uitdehaag en Vincent van Baar. Sinds 2012 beleven ze gezamenlijk veel plezier aan het maken van publicaties over fotografische thema’s zoals kader, pixel, beweging en schaal, waarbij ze zowel bestaand beeld gebruiken als eigen foto’s. De overzichtsexpositie ‘Nothing. Click. Everything’ van Salvo is nog tot en met 4 december 2021 te zien. Al even hilarisch als de publicaties.


Het boek ‘Perceel Nr. 235, Encyclopedie van een volkstuin’ is een uitgave van HEF Publishers en bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation. Alleen de Engelstalige uitgave is nog te koop (€ 28,90).


116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page