top of page
Zoeken

Insomnia

Fotografie: Mischa Keijser

Tekst: Mischa Keijser, David Boelee (gedicht)

Vormgeving: Steffen Maas

2008


Boek van de maand januari 2023


Op de cover van het boek staat de titel ‘Insomnia’ (wat slapeloosheid betekent) in zwarte letters op een donkerblauwe ondergrond. Met daaronder de naam van de fotograaf op een zwarte ondergrond. Alleen de letter O in Insomnia is knalgeel, als een heldere maan. Het geheel heeft iets van een landschap na zonsondergang, voordat de nacht alles zwart kleurt.


Het boek gaat over Nederland en over de liefde, staat voorin het boek te lezen. Het bevat foto’s van landschappen, zonder mensen, maar waar de menselijke aanwezigheid voelbaar is, door cultivering van het land of door bouwwerken. In het voorwoord staat een opmerking waar we ons toen (in 2008) nog niet zo druk over maakten, maar nu inmiddels wel: “… tijden veranderen: de zeespiegel stijgt, en de almaar terugkerende dierziekten maken ons duidelijk dat wij niet in gods plaats staan.”


Landschapsfoto’s worden afgewisseld met foto’s van ‘de liefde’: wat ongemakkelijke naaktfoto’s uit de privésfeer, die je al gauw een gevoel van voyeurisme bezorgen.


Ernst en humor wisselen elkaar af, als ook in het gedicht van David Boelee, waarin hij de afstand van de mens tot de natuur omschrijft. Het gedicht besluit met:


(…)

De boer ploegde voort, door zijn verleden

van tarwe rabarber rogge en vlas

geen kind dat nog weet van de vorst en de spruiten

de geur nog waardeert van vers gemaaid gras

het geniet nu synthetisch terwijl de akker verdort

geen mens die het ziet

als de brandende zon

buiten de rokjes verkort


Mischa Keijser is 2 februari 2023 onze gast bij Fotokafeine.


Insomnia is uitgegeven in eigen beheer en bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation.
97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page