Zoeken
  • Petra Cardinaal

Marwan Bassiouni wint de Harry Penningsprijs 2019


Ton Hendriks, Marwan Bassiouni, Maartje van den Heuvel en Hendrik Driessen (vlnr)

Op zondagmiddag 14 april is in Pennings Foundation Marwan Bassiouni uitgeroepen tot winnaar van de Harry Penningsprijs 2019. De jury roemde zijn serie ‘New Dutch Views’, waarbij hij het Nederlandse landschap fotografeerde vanuit ramen van moskeeën. Hij ontving als prijs een bedrag van duizend euro.


Een greep uit het juryrapport:

“Marwan Bassiouni heeft twee werelden samengebracht, maar zonder een oordeel te vellen. Het is uitnodigend om met andere ogen te kijken naar de eigen buitenwereld, een uitnodiging om je te verplaatsen in een ander gedachtegoed. Interessant is hoe hij visueel en daarmee in overdrachtelijke zin een denkkader schept. Een romantisering van de islamitische wereld heeft hij vermeden door de toepassing van een strakke vormgeving. Daarmee heeft hij ook een cliché tegenstelling tussen de (warme) islam en de (koele) westerse wereld vermeden. Ieder doorkijkje zegt iets over onze cultuur. Er zit een gelaagdheid in het werk, waardoor je blijft kijken. Je ontdekt lijnen en patronen binnen en buiten die met elkaar corresponderen. Ze drukken uit dat er verrassende overeenkomsten zijn tussen beide werelden.”


De jury werd gevormd door Hendrik Driessen, directeur van Museum De Pont, Ton Hendriks, hoofdredacteur van Pf, en Maartje van den Heuvel, conservator fotografie Universiteit Leiden. De jury was enthousiast over de gehele expositie van genomineerden “omdat het een goed beel