top of page
Zoeken

Marwan Bassiouni wint de Harry Penningsprijs 2019


Ton Hendriks, Marwan Bassiouni, Maartje van den Heuvel en Hendrik Driessen (vlnr)

Op zondagmiddag 14 april is in Pennings Foundation Marwan Bassiouni uitgeroepen tot winnaar van de Harry Penningsprijs 2019. De jury roemde zijn serie ‘New Dutch Views’, waarbij hij het Nederlandse landschap fotografeerde vanuit ramen van moskeeën. Hij ontving als prijs een bedrag van duizend euro.


Een greep uit het juryrapport:

“Marwan Bassiouni heeft twee werelden samengebracht, maar zonder een oordeel te vellen. Het is uitnodigend om met andere ogen te kijken naar de eigen buitenwereld, een uitnodiging om je te verplaatsen in een ander gedachtegoed. Interessant is hoe hij visueel en daarmee in overdrachtelijke zin een denkkader schept. Een romantisering van de islamitische wereld heeft hij vermeden door de toepassing van een strakke vormgeving. Daarmee heeft hij ook een cliché tegenstelling tussen de (warme) islam en de (koele) westerse wereld vermeden. Ieder doorkijkje zegt iets over onze cultuur. Er zit een gelaagdheid in het werk, waardoor je blijft kijken. Je ontdekt lijnen en patronen binnen en buiten die met elkaar corresponderen. Ze drukken uit dat er verrassende overeenkomsten zijn tussen beide werelden.”


De jury werd gevormd door Hendrik Driessen, directeur van Museum De Pont, Ton Hendriks, hoofdredacteur van Pf, en Maartje van den Heuvel, conservator fotografie Universiteit Leiden. De jury was enthousiast over de gehele expositie van genomineerden “omdat het een goed beeld geeft van wat er nu in de fotografie gaande is. Vanuit verschillende invalshoeken hebben de genomineerden het medium gekozen en ingezet. De exposanten hebben daarbij ook nagedacht over hoe de werken gepresenteerd kunnen worden en ook dat wordt gewaardeerd”, staat in het juryrapport te lezen.


Negen genomineerden voor de prijs werden gekozen uit een longlist van jonge talenten, opgeleid aan foto- of kunstacademies in Nederland en België. Die longlist was op verzoek van Pennings Foundation samengesteld door experts op het gebied van (kunst)fotografie. De genomineerden zijn afkomstig van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (Marwan Bassiouni, Eline Benjaminsen, Esther Hovers), Sint Lukas te Brussel (Bastiaan van Aarle), de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent (Zaza Bertrand), Willem de Kooning te Rotterdam (Stephany Caparn), de Fotoacademie in Amsterdam (Dylan van Vliet), AKV|St. Joost te Breda (Eva Roefs) en de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie te Rotterdam (Iris Hartman).


De Harry Penningsprijs werd in 2006 in het leven geroepen door Petra Cardinaal, enerzijds als eerbetoon aan de oprichter van een van de eerste fotogaleries van Nederland, anderzijds om startende fotografen een kans te geven zich te onderscheiden en te presenteren. De Harry Penningsprijs werd voor de vijfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Renée van Trier (2007), Wytske van Keulen (2009), Awoiska van der Molen (2011) en Maroesjka Lavigne (2015).


Zondag 14 april werd tevens het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings gevierd en de officiële transitie van galerie naar Pennings Foundation. Ter ere van het jubileum wordt een selectie uit de privécollectie van Harry en Françoise Pennings tentoongesteld, met werken van o.a. Hans Biezen, Charles Fréger, Charlotte Dumas, Marina Abramovic. Werner Mantz, Jan Dibbets, Mario Giacomelli, Ton Huijbers, Mischa Keijser en Wiesje Peels.


De tentoonstelling van de Harry Penningsprijs is nog t/m 27 april 2019 te zien. Tot die datum kan worden gestemd voor de Publieksprijs.


Ook te zien t/m 27 april 2019:

• Een selectie uit de privécollectie van Harry en Françoise Pennings

• De expositie ‘Distant Sky’ van Claire Felicie


Pennings Foundation, Geldropseweg 63 te Eindhoven.

Open: wo t/m za van 12.00 tot 17.00 uur.


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page