top of page
Zoeken

Grensgevallen

Fotografie: Piet den Blanken

Tekst: Joost ten Horn en Rob Ruggenberg

Ontwerp: Jan de Rooij

Samenstelling: Hans Zoete

2003


Boek van de maand – september 2021


Voor de maand september kozen we voor het boek ‘Grensgevallen’ van Piet den Blanken omdat van 4 september t/m 9 oktober 2021 de expositie Migratie bij Pennings Foundation is te zien. In deze expositie worden journalistieke foto’s van Den Blanken gecombineerd met schilderkunst van Stijn Peeters, die voor zijn werk journalistieke foto’s als inspiratie gebruikt. De foto’s tonen de vaak schrijnende omstandigheden van vluchtelingen die proberen de grens met Europa over te steken, in de hoop op een beter bestaan.


Het fotoboek ‘Grensgevallen’ verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in 2003 in de Grote Kerk in Breda. De thematiek in het boek is breder, met niet alleen aandacht voor arrestaties en mensenjacht aan de Europese grenzen, maar ook voor sociale onrust en opmerkelijke arbeidsomstandigheden in Nederland en burgeroorlogen en prostitutie in Latijns-Amerika.


Op de achterkant van de kaft staat: “Piet den Blanken fotografeert grenzen tussen landen, grenzen tussen armoede en welvaart – en de mensen die daar, in dat niemandsland, bekneld raken.” Grenzen in letterlijke en overdrachtelijke zin.

Het boek toont foto’s van gewone mensen, meestal aan de onderkant van de maatschappelijke ladder, in hun dagelijkse bestaan. Achterin is een uitgebreide biografie toegevoegd waarin de ontwikkeling van Den Blanken tot documentair fotograaf en visie worden omschreven.


Het boek heeft een liggend formaat. De meeste foto’s, allemaal in zwart-wit, hebben een liggend formaat, waardoor de foto’s overzichtelijk over de pagina’s zijn verdeeld, meestal één foto per pagina. Soms loopt een foto door over de volgende pagina. Alle foto’s hebben als bijschrift de naam van het betreffende land en het jaartal. Er is een losse bijlage toegevoegd met een omschrijving van de situaties die de foto’s laten zien. De foto’s uit het hoofdstuk Europa zijn nu in de expositie Migratie te zien, aangevuld met foto’s in kleur die Den Blanken daarna maakte. Inmiddels documenteert Den Blanken al 25 jaar de vluchtelingenproblematiek. En nog steeds is er in Europa op politiek niveau geen humanitaire oplossing gevonden.


Het fotoboek ‘Grensgevallen’ (met teksten in Nederlands, Spaans en Engels) bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation en is ook te koop (€ 20,00).

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page