Fotografie: Ton Grote
Tekst: Ton Grote
Vormgeving: Jeremy Jansen
2021
Boek van de maand april 2022
Op de omslag zien we een foto van een straat met bomen en heggen en het nummer 56. Pas als we de omslag verder open vouwen lezen we ‘Eindhovenseweg’ en ‘Ton Grote’. Eindhovenseweg 56 is een adres. Dit zou weleens het uitzicht vanaf dat adres kunnen zijn.
Het binnenwerk is gevuld met foto’s van gebruiksvoorwerpen, van serviesgoed tot kleding en gereedschap. Het is een inventaris van een compleet huishouden met spullen die in de loop der jaren zijn aangeschaft. Hele gewone dingen, maar daarom ook zo herkenbaar.
Aan de binnenkant van de omslag staat een korte Engelse tekst, van de maker van het boek.
“The stories we tell are based on our memories and the objects around us. Documenting is a form of preservation and what is preserved tells a history. These are the traces of an existence.”
De foto’s van de objecten zijn verzameld op onderwerp. De meeste foto’s zijn in zwartwit, enkele zijn in kleur en die vallen dan ook direct op.
Achterin is een overzicht opgenomen met de nummers van de foto’s van alle objecten per ruimte, van woonkamer, keuken, vaders studeerkamer, de slaapkamers van de ouders en de kinderen tot de hal en de garage.
Het boek vertelt niet alleen het persoonlijke verhaal van Ton Grote en zijn familie, maar is ook een feest van herkenning voor een hele generatie, waarbij ieder zijn eigen associaties bij de voorwerpen heeft. Het is ook een archeologische geschiedschrijving van een recent verleden. Donderdag 28 april 2022 vertelt Ton over de totstandkoming van zijn boek.
Het boek ‘Eindhovenseweg 56’ is uitgegeven door The Eriskay Connection en bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation.
Comments