top of page
Zoeken

Eindhoven365

Fotografie: Ruud Balk, Peter van Casteren, Erosie, Alphons Janssen, John Körmeling, Toos Nijssen, Dagmar Thieme, Alice Wielinga

Tekst: Alphons Janssen, Willem Jan Renders, Eric Boselie, Jos op ’t Veld, Petra Cardinaal, Ruud Balk

Vormgeving: Peter van Casteren

2007


Boek van de maand december 2022


Op de cover staat de titel ‘eindhoven365’ met de namen van de makers. De achterkant van het boek geeft informatie:

“1 jaar 12 maanden 52 weken 365 dagen 8760 uren. Eindhoven werd bekeken, geproefd, geroken, gevoeld, maar vooral gefotografeerd. Dag in en dag uit, eight days a week. Acht chroniqueurs namen die dankbare taak enthousiast op de schouders. Eén voor iedere dag van de week. En één vanwege vakantie en ziek, zwak en misselijk. Iedere dag van jaar 2006 werd vastgelegd op hun moment van die dag. Volledig vrij maar binnen de gemeentegrenzen van Eindhoven. In vooraf afgesproken volgorde. De stad vastgelegd van dag tot dag, 365 dagen, in dit boek.”


Op initiatief van Ruud Balk, Peter van Casteren en Alphons Janssen is met 8 deelnemers een fotoboek gemaakt over Eindhoven. Een jaar lang elke dag een foto. Er is bewust gekozen voor totaal verschillende makers. Niet allemaal fotografen, maar makers met een eigen visuele interesse. Verschillende interesses en benaderingen resulteerden in een veelheid aan onderwerpen en stijlen. Er zijn foto’s die een beeld geven van de stad, maar ook veel foto’s die overal genomen kunnen zijn.


“Een boek met foto’s is nog geen fotoboek”, een terechte opmerking van Alphons Janssen. Daar is een concept voor nodig. De initiatiefnemers kozen ervoor de foto’s van alle deelnemers te mixen, door vooraf te bepalen wie welke dag voor zijn rekening zou nemen. Onder de foto’s staan niet de namen van de makers, ook niet de onderwerpen. Alleen de datums, in kleur. En die kleur is gekoppeld aan de maker. Achterin is per maker een lijst opgenomen van de foto’s, op datum.


Door dit concept is dus bewust gekozen voor een onsamenhangend geheel. Achterin het boek staat dan ook: “Alle samenhang in dit boek is te danken aan de boekbinder (Wiet van Broeckhoven).”


Petra Cardinaal, toen net gestart als galeriehouder van Galerie Pennings, schreef in het voorwoord: “… We worden, vaak zonder het ons bewust te zijn, overspoeld met gigantische hoeveelheden beeld. Via krant, computer, TV of op straat. En het tempo waarin dit alles gebeurt neemt alleen maar toe. In die hectische snelheid komen acht mensen bij elkaar. Zij besluiten het jaar 2006 te verdelen en zeggen toe een heel jaar lang volgens schema Eindhoven vast te leggen in fotografisch beeld volgens eigen visie en emotie. Het resultaat is verrassend. Niet een voor de hand liggende aaneenschakeling van gebeurtenissen, al ontbreken deze niet. Meer een speurtocht door de stad waar vooral mensen een rol spelen. Mensen die hun eigen gewoonten hebben en naast elkaar leven in Eindhoven. Dit gezien door de ogen van anderen. Beelden waarin seizoenen, wegen, gebouwen, natuur en veranderingen worden vastgelegd. In beelden die je dwingen beter te kijken. Foto’s die een wisselwerking met je aan willen gaan. Van wie is die foto? Waar en waarom genomen?

De vrijheid die iedere deelnemer heeft gekregen wordt in de breedte benut. Hier geen discussie of het nu documentaire, journalistieke, autonome of portretfotografie betreft. In dit boek gaan diverse vormen hand in hand, de beelden versterken elkaar en vormen zo samen een uniek tijdsbeeld van Eindhoven. Dus wordt in deze hectische tijd even de klok stilgezet. We staan stil bij wat er is en ooit niet meer zal zijn. En is dat niet het primaire bestaansrecht van fotografie: vastleggen? Wat mij persoonlijk betreft dan wel het liefst mét emotie. (...)”


De hoeveelheid beeld is sinds de camerafunctie op ons mobieltje alleen maar toegenomen…


Naar aanleiding van dit boek wijzigde de afdeling marketing van de gemeente Eindhoven haar naam in Eindhoven365.


Het boek bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation.


Donderdag 15 december 2022 geeft Ruud Balk een lezing over zijn werk.

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page