top of page
Zoeken

Bloed en Honing

Fotografie: Nicole Segers

Tekst: Irene van der Linde

Ontwerp: Edgar Smaling en Carlo Elias (Smel creative agency)

2020


Boek van de maand – oktober 2021


Regelmatig besteedt Pennings Foundation met mini-presentaties aandacht aan recent verschenen boeken.


Deze maand ligt de trilogie van fotograaf Nicole Segers en schrijver Irene van der Linde over de nieuwe grenzen van Europa ter inzage.In bijna twintig jaar tijd zien Nicole Segers en Irene van der Linde aan de nieuwe oostgrens en langs de Bosporus de rafelranden van de Europese eenwording. Hun laatste reis voert door de Balkan, de lappendeken van Europa, waar ze op zoek gaan naar de betekenis van de nieuwe grenzen en een verhaal van eenheid en scheiding laten zien. Eerder verschenen: ‘Het einde van Europa – Ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens’ (2004) en ‘Het veer van Istanbul – Ontmoetingen langs de Bosporus’ (2010). Met ‘Bloed en honing – Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan’ (2020) voltooien ze hun trilogie.


De naam Balkan is een samentrekking van de woorden ‘bal’ (honing) en ‘kan’ (bloed), het land van bloed en honing. De makers hadden een boek voor ogen met één doorlopend verhaal waarin schrijver en fotograaf afwisselend aan het woord zouden komen, als in een reisjournaal. Dat betekent dat een aantal pagina’s tekst wordt afgewisseld met een aantal pagina’s beeld. Net zoals de foto’s vlakvullend over de pagina’s zijn verdeeld, zijn ook de teksten vlakvullend over de pagina’s verdeeld. Om dat voor elkaar te krijgen is er variatie in lettergrootte.


De foto’s variëren van poëtische landschappen, die een gevoel van heimee oproepen naar betere tijden, tot trieste stadsbeelden, die vooral het verval en de troosteloosheid weerspiegelen.


‘Bloed en honing’ is door de Nederlandse Fotoboekenprijs verkozen tot ‘Beste tekst/fotoboek 2021’.


Het boek verscheen bij Boom Uitgevers | Lecturis en is te koop via www.bloedenhoning.nl (€ 44,90. Ook als luxe editie verkrijgbaar). De trilogie bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation.123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page