top of page
Zoeken

Battlefields

Fotografie: Jos Jansen

Assistent fotograaf: Igo Minnaar

Tekst: Jos Jansen

Vormgeving: Rob van Hoesel

2015


Boek van de maand mei 2022


‘Battlefield’ bestaat uit een aantal gebundelde zwart-wit foto’s op glanzend papier. Het lijkt wel fotopapier. De eerste indruk is dat het geen fotoboek is, omdat een verstevigde omslag ontbreekt. De bundel is met de hand genaaid. Als omslag dient een los dubbelgevouwen vel dun papier met op de voorkant vermelding van titel, naam van de fotograaf en de oplage van de special edition met een losse, gesigneerde print (#4/25). Op de achterkant staat deze tekst (vertaald uit het Engels):


Het werk van Jos Jansen bevraagt de relatie tussen mens, natuur, wetenschap en technologie. Vragen die hij zichzelf en zijn publiek stelt zijn: Waar liggen de grenzen van mensen? Hebben we nog steeds de controle over de technologie – of controleert de technologie ons?


In Battlefields wordt fotografie gebruikt als een forensisch-wetenschappelijk hulpmiddel om onze dwangmatige wens om altijd verbonden te zijn en onze strijd tussen privé en publiek te onderzoeken.


Maar waar kijken we nu eigenlijk naar? De voorstellingen op de foto’s laten zich nog het beste omschrijven als abstracte kunst van woeste, witte penseelstreken op een zwarte ondergrond. Maar niets blijkt minder waar. Een tekst op de achterkant van de laatste print geeft een hint. Vertaald uit het Engels:


Er is één plek in het bijzonder waar onze vingers choreografieën uitvoeren die een paar jaar geleden nog onbekend waren. (…)


Het heeft te maken met altijd ‘aan’ willen staan. Maar hoeveel privacy willen we opofferen?


Klikken, tikken, drukken en vegen. Sporen van menselijk gedrag... achtergelaten als een slagveld.


De vingerafdrukken van de fotograaf op schermpjes.


Het boek ‘Battlefields’ is uitgegeven door The Eriskay Connection en bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation.


Jos Jansen geeft donderdag 19 mei 2022 een lezing over zijn werk.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page