top of page
Zoeken

#37 Kunst in coronatijd

Aan het woord: Noortje Haegens en Hanneke Wetzer


Noortje Haegens, 14 mei 2020

De lockdown inspireerde beeldend kunstenaars Noortje Haegens en Hanneke Wetzer tot het maken van totaal ander werk. Beiden hielden contact met hun publiek door foto’s te plaatsen op social media en daardoor werden hun series in korte tijd razend populair.


Presentaties van deze nieuwe series hangen al een paar maanden bij Pennings Foundation. We hopen dat we gauw weer open mogen en het publiek de installaties weer kan bekijken.
Noortje Haegens begon op de eerste dag van de lockdown in maart 2020 voor zonsondergang het uitzicht te fotograferen vanuit het trappenhuis in het flatgebouw in Breda waar zij woont. Tijdens de eerste lockdown van 15 maart tot en met 1 juni herhaalde zij dit ritueel dagelijks. Dat leverde een serie beelden van fraaie luchten op: Quarantaine uitzicht.


“Normaal gesproken is het uitgangspunt van mijn werk de wandeling. De functie daarvan, de vertraging van de waarneming, waarbij ik terugga naar de kracht van de stilte, is waar het dan om gaat. Het werk Quarantaine uitzicht is voortgekomen uit stilstand. Een totaal nieuwe manier van werken. Wat begon als een eerste beeld is uitgegroeid tot een prachtige verzameling van de heldere lucht die elke dag te zien is. De heldere lucht die niet eerder op deze manier was vast te leggen. Of het aan het gebrek aan uitlaatgassen ligt, aan de vermindering van uitstoot van de fabrieken, het nagenoeg ontbreken van vliegtuigen: het feit is dat de lucht helderder, lichter lijkt dan gewoonlijk. Een schoonheid die troost biedt.”


Noortje Haegens voor haar installatie 'Quarantaine uitzicht'.

“De meditatieve beweging van de voorbijgaande wolken is door het raam zichtbaar. Iedere avond weer is het speciaal om het schouwspel van de zonsondergang, het spel van licht en wolken, via het kader van het raam bij mij thuis te ervaren. Het heeft iets meditatiefs, is soms zelfs een spirituele ervaring. Het raam is ook een metafoor voor het isolement van de coronatijd. Wat begon als één foto is een reeks van 81 foto’s geworden.” Een installatie van die 81 foto’s is nu te zien bij Pennings Foundation.

Na een succesvolle crowdfund-actie bracht Noortje een boek uit over dit project. De lancering van het boek was gepland bij Pennings Foundation tijdens de Dutch Design Week, maar moest worden uitgesteld, vanwege corona, maar uiteindelijk vond de presentatie medio december plaats. Vlak daarna werd weer een lockdown afgekondigd.


Noortje fotografeert nog bijna dagelijks het uitzicht uit haar raam.
Ook Hanneke Wetzer zou bij Pennings Foundation tijdens de DDW werk uit een serie laten zien, die in coronatijd was ontstaan. Haar nieuwe serie sloot mooi aan bij het thema van de DDW 2020, ‘The new intimacy’. Helaas ging de DDW alleen digitaal van start. Fysieke exposities werden geschrapt, ook de bij ons geplande expositie van Isola Design District uit Milaan. De presentaties van Noortje en Hanneke werden uitgesteld.

Hanneke Wetzer is beeldend en performance kunstenaar en woont in Eindhoven. Wie haar mailde tijdens de lockdown ontving het volgende automatische antwoord:


Hi there! Thanks for your message.

Due to Covid-19 I'm currently LIVING ALONE (TOGETHER) in self-isolation with my bff Nadiah.

My photo studio is closed until uncle Rutte says it's safe to shake hands again. Mails won't be read and answered as quickly as before the Corona craze.

Stay sane, stay safe and I hope we can hug soon.


Love,

Hanneke Wetzer

“Er komt een lockdown aan en je bent alleenstaand. Je hebt niemand om gedurende al die eenzame maanden mee te kunnen knuffelen. Wat doe je dan? Dan zoek je een partner in crime om allebei mentaal gezond te kunnen blijven. Omdat vluchten al gecanceld waren heb ik mijn bff Nadiah noodgedwongen met de post over laten komen. Nu ze hier is hebben we veel steun aan elkaar en delen we alle kleine geluksmomentjes.”


Hanneke Wetzer, Netflix en chill

Hanneke maakte in coronatijd de bijzondere serie Living Alone (Together). Daarvoor ensceneerde ze allerlei huiselijke en intieme situaties van haarzelf met haar nieuwe huisgenote Nadiah, haar ‘best friend forever’ (bff), waarbij het niet direct opviel dat Nadiah een (seks)pop is.


Tijdens een installatie bij MU in Eindhoven hadden we via een webcam een live verbinding.


Hi there! This is Nadiah.

I will be replying all incoming mails for the next coming weeks, as the personal secretary of Hanneke Wetzer.

Due to Covid-19 we are currently LIVING ALONE (TOGETHER) in self-isolation at MU Hybrid Art House.

You can send us mail digitally, but we also welcome and reply to real paper letters. Feel free to send us a postcard:


Me & Nadiah

Torenallee 40-06

5617 BD Eindhoven

The Netherlands


Stay sane, stay safe and I hope we can hug soon.


Love,

Nadiah


Installatie 'Living Alone (Together)' van Hanneke Wetzer.

Bij Pennings Foundation richtte Hanneke een installatie in: een huiselijk hoekje met een groot aantal foto’s en zelfs een puzzel. Ook deze serie is een on going project. Hoe vindingrijk Hanneke is, is te zien op haar facebook en instagram account (@me_and_my_dollfriend). Daar zijn ook haar optredens terug te zien in Spijkers met Koppen en Stampa (beide in oktober 2020).


Pennings Foundation heeft een groepsexpositie over kunst in coronatijd op de agenda staan. Genoemde presentaties van Noortje en Hanneke zijn een voorproefje.


Nog een boeklancering

Film van de making of.

In september 2020 presenteerde de Eindhovense fotograaf Hildegard Hick haar fotoboek over het leven in coronatijd in haar stad, Stilstaan en Doorgaan (uitgegeven bij Lecturis) bij Pennings Foundation. De Eindhovense wethouder van mobiliteit, cultuur en design, binnenstad en citymarketing, Monique List-de Roos, gaf een introductie. Grappig was dat de man afgebeeld op de cover van het boek tijdens de boeklancering aanwezig was, maar pas werd herkend toen hij in dezelfde houding ging staan, met aktetas. Een korte film over het project werd aan bovengenoemde installaties van Noortje en Hanneke toegevoegd.


Kunst in de etalage

De etalage bij avond.

Zondag 13 december openden we de expositie Weemoed en Werkelijkheid in Het Groene Woud. Een dag later werd bekend gemaakt dat we de deuren weer moesten sluiten. Op facebook schreven we: “Als jullie niet naar binnen kunnen, dan brengen we de kunst maar dichterbij ‘buiten’!”


Van Noortje Haegens en Hanneke Wetzer plaatsten we kunstwerken in de etalage, naast het werk van Karel Tomeï en Paul Bogaers uit de landschapsexpositie. Vooral bij avond een mooi schouwspel, maar denk aan de avondklok!


Blik vanuit de etalage in de expositie Weemoed en Werkelijkheid in Het Groene Woud.

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page