top of page
Zoeken

#37 Kunst in coronatijd

Aan het woord: Noortje Haegens en Hanneke Wetzer


Noortje Haegens, 14 mei 2020

De lockdown inspireerde beeldend kunstenaars Noortje Haegens en Hanneke Wetzer tot het maken van totaal ander werk. Beiden hielden contact met hun publiek door foto’s te plaatsen op social media en daardoor werden hun series in korte tijd razend populair.


Presentaties van deze nieuwe series hangen al een paar maanden bij Pennings Foundation. We hopen dat we gauw weer open mogen en het publiek de installaties weer kan bekijken.
Noortje Haegens begon op de eerste dag van de lockdown in maart 2020 voor zonsondergang het uitzicht te fotograferen vanuit het trappenhuis in het flatgebouw in Breda waar zij woont. Tijdens de eerste lockdown van 15 maart tot en met 1 juni herhaalde zij dit ritueel dagelijks. Dat leverde een serie beelden van fraaie luchten op: Quarantaine uitzicht.


“Normaal gesproken is het uitgangspunt van mijn werk de wandeling. De functie daarvan, de vertraging van de waarneming, waarbij ik terugga naar de kracht van de stilte, is waar het dan om gaat. Het werk Quarantaine uitzicht is voortgekomen uit stilstand. Een totaal nieuwe manier van werken. Wat begon als een eerste beeld is uitgegroeid tot een prachtige verzameling van de heldere lucht die elke dag te zien is. De heldere lucht die niet eerder op deze manier was vast te leggen. Of het aan het gebrek aan uitlaatgassen ligt, aan de vermindering van uitstoot van de fabrieken, het nagenoeg ontbreken van vliegtuigen: het feit is dat de lucht helderder, lichter lijkt dan gewoonlijk. Een schoonheid die troost biedt.”


Noortje Haegens voor haar installatie 'Quarantaine uitzicht'.

“De meditatieve beweging van de voorbijgaande wolken is door het raam zichtbaar. Iedere avond weer is het speciaal om het schouwspel van de zonsondergang, het spel van licht en wolken, via het kader van het raam bij mij thuis te ervaren. Het heeft iets meditatiefs, is soms zelfs een spirituele ervaring. Het raam is ook een metafoor voor het isolement van de coronatijd. Wat begon als één foto is een reeks van 81 foto’s geworden.” Een installatie van die 81 foto’s is nu te zien bij Pennings Foundation.

Na een succesvolle crowdfund-actie bracht Noortje een boek uit over dit project. De lancering van het boek was gepland bij Pennings Foundation tijdens de Dutch Design Week, maar moest worden uitgesteld, vanwege corona, maar uiteindelijk vond de presentatie medio december plaats. Vlak daarna werd weer een lockdown afgekondigd.


Noortje fotografeert nog bijna dagelijks het uitzicht uit haar raam.
Ook Hanneke Wetzer zou bij Pennings Foundation tijdens de DDW werk uit een serie laten zien, die in coronatijd was ontstaan. Haar nieuwe serie sloot mooi aan bij het thema van de DDW 2020, ‘The new intimacy’. Helaas ging de DDW alleen digitaal van start. Fysieke exposities werden geschrapt, ook de bij ons geplande expositie van Isola Design District uit Milaan. De presentaties van Noortje en Hanneke werden uitgesteld.

Hanneke Wetzer is beeldend en performance kunstenaar en woont in Eindhoven. Wie haar mailde tijdens de lockdown ontving het volgende automatische antwoord: