top of page
Zoeken

#36 Zeitgeist

Aan het woord: J&B

Bert en Jacob vertellen tijdens de opening op 30 augustus 2020 over hun werk. foto Hetty de Groot

“J&B creëert video- en kunstinstallaties met het vocabulaire en de humor van de straat”, staat op de website van het Rotterdamse kunstenaarsduo te lezen. J&B, oftewel Jacob en Bert, realiseren projecten in steden. Eerder deden zij dat in Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht. "De installaties die daar uit voortkomen zijn een neerslag van de complexe tijdgeest en stemmen tot nadenken." In Amsterdam-Noord verzamelden zij als ware archeologen stickers, graffiti, banners, posters en teksten die zij op straat aantroffen (de taal van de straat) en die de sfeer in dat stadsdeel weergeven. "De installatie geeft een beeld van de meningen en grillen van de bewoners, maar ook van hun creativiteit èn de veranderende tijdgeest."

Automatisering, een vloek of een zegen? Beeld uit videowerk 'Work in Progress'. foto Hetty de Groot

Ook in Eindhoven hebben zij een project gerealiseerd. Eindhoven staat bekend om zijn innovatieve karakter. Daarmee gingen ze aan de slag. "We maakten een video-installatie die op ludieke wijze de invloed van technologie en automatisering op onze arbeidsmarkt en samenleving aan de orde stelt." Met Work in Progress brachten zij een werkdag in Eindhoven in beeld. Deze keer maakten ze gebruik van een acteur. 'Work in Progress' is sinds eind augustus 2020 te zien bij Pennings Foundation.

beelden van video-installatie: J&B en Hetty de Groot


De toeschouwer wordt letterlijk een spiegel voorgehouden. Een personage met een spiegelmasker op is te zien in verschillende werksituaties, van gerobotiseerde productielijn tot afwaskeuken. Hij heeft een Boombox bij zich waar rapmuziek uitkomt. "Het personage en de rapper wisselen met elkaar van gedachten over het werk en de invloed daarvan op ons leven."


Beeld uit videowerk. foto Hetty de Groot

De rap is speciaal voor dit videowerk gemaakt door de Eindhovense rapper Miggs de Bruijn. Het videowerk wordt getoond in een installatie met bewegende sculpturen die doen denken aan kliko’s."Wij hebben ons laten inspireren door het Britse kunstenaarsduo Gilbert & George, die net als wij hun onderwerpen ‘van de straat’ haalden." Specifiek voor ‘Work in Progress’ hebben zij zich laten inspireren door Are you angry or are you boring? van Gilbert & George uit 1977, een kunstwerk dat zich in de collectie van het Van Abbemuseum bevindt. De titel komt regelmatig als citaat voor in de rap.