top of page
Zoeken

#36 Zeitgeist

Aan het woord: J&B

Bert en Jacob vertellen tijdens de opening op 30 augustus 2020 over hun werk. foto Hetty de Groot

“J&B creëert video- en kunstinstallaties met het vocabulaire en de humor van de straat”, staat op de website van het Rotterdamse kunstenaarsduo te lezen. J&B, oftewel Jacob en Bert, realiseren projecten in steden. Eerder deden zij dat in Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht. "De installaties die daar uit voortkomen zijn een neerslag van de complexe tijdgeest en stemmen tot nadenken." In Amsterdam-Noord verzamelden zij als ware archeologen stickers, graffiti, banners, posters en teksten die zij op straat aantroffen (de taal van de straat) en die de sfeer in dat stadsdeel weergeven. "De installatie geeft een beeld van de meningen en grillen van de bewoners, maar ook van hun creativiteit èn de veranderende tijdgeest."

Automatisering, een vloek of een zegen? Beeld uit videowerk 'Work in Progress'. foto Hetty de Groot

Ook in Eindhoven hebben zij een project gerealiseerd. Eindhoven staat bekend om zijn innovatieve karakter. Daarmee gingen ze aan de slag. "We maakten een video-installatie die op ludieke wijze de invloed van technologie en automatisering op onze arbeidsmarkt en samenleving aan de orde stelt." Met Work in Progress brachten zij een werkdag in Eindhoven in beeld. Deze keer maakten ze gebruik van een acteur. 'Work in Progress' is sinds eind augustus 2020 te zien bij Pennings Foundation.

beelden van video-installatie: J&B en Hetty de Groot


De toeschouwer wordt letterlijk een spiegel voorgehouden. Een personage met een spiegelmasker op is te zien in verschillende werksituaties, van gerobotiseerde productielijn tot afwaskeuken. Hij heeft een Boombox bij zich waar rapmuziek uitkomt. "Het personage en de rapper wisselen met elkaar van gedachten over het werk en de invloed daarvan op ons leven."


Beeld uit videowerk. foto Hetty de Groot

De rap is speciaal voor dit videowerk gemaakt door de Eindhovense rapper Miggs de Bruijn. Het videowerk wordt getoond in een installatie met bewegende sculpturen die doen denken aan kliko’s."Wij hebben ons laten inspireren door het Britse kunstenaarsduo Gilbert & George, die net als wij hun onderwerpen ‘van de straat’ haalden." Specifiek voor ‘Work in Progress’ hebben zij zich laten inspireren door Are you angry or are you boring? van Gilbert & George uit 1977, een kunstwerk dat zich in de collectie van het Van Abbemuseum bevindt. De titel komt regelmatig als citaat voor in de rap.


'Are you angry or are you boring?' (1977) van Gilbert & George werd in 1978 aangekocht door het Van Abbemuseum. foto Van Abbemuseum

De promotiefoto van 'Work in Progress' is duidelijk geïnspireerd op 'Are you angry or are you boring?' van Gilbert & George


Het werk ‘Are you angry or are you boring?’ van Gilbert & George bestaat uit 16 delen. Bovenin, verdeeld over 4 delen, staat de tekst waar het werk zijn titel aan ontleent, in graffiti op een muur. De foto’s in het midden en onderaan kunnen associaties oproepen met onlusten, rellen en activisme, zonder dat de jonge mensen die in beeld komen een agressieve houding aannemen. Deze hectische beelden vormen een tegenstelling met de beelden van Gilbert en George, keurige mannen in kostuum. Mannen in pak als het fundament van de samenleving? Of een toonbeeld van de gevestigde orde, waartegen jonge mensen die zich niet gehoord voelen zich willen verzetten? Gilbert & George doen er geen uitspraak over en laten de interpretatie over aan het publiek. "In de context van de hedendaagse maatschappij kun je in ons werk een vergelijkbaar contrast zien tussen ‘saaie’ techneuten en de onrust die hun technologieën en automatisering teweegbrengen. Future phobia, of is de onrust terecht?"

Opname voor 'Work in Progress'. foto van de facebookpagina van J&B

Het werk van Gilbert & George is in zwart-wit met in het midden enkele beelden in rood. Ook het beeldmerk voor de expositie ‘Work in Progress’ van J&B is in zwart-wit, met een enkel rood accent. Net zoals Gilbert & George de rafelranden van de samenleving opzochten en tonen, doen ook J&B dit, inclusief de graffiti op de muur.

In de film zijn markante plekken in Eindhoven opgenomen. Zo zien we het Van Abbemuseum, waarvan de oudbouw is ontworpen door architect A.J. Kropholler. (Let ook op de sticker op de lantaarnpaal.) Maar we zien ook de Waterbollen van de architect Wim Quist en De Blob van Massimiliano Fuksas.

Beelden uit de video-installatie door Hetty de Groot

Ondertussen in Amsterdam

Terwijl bij Pennings Foundation nog het ludieke ‘Eindhoven - Work in Progress’ te zien is, tonen J&B in Amsterdam in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS hun nieuwste kunstproject, het bloedstollende ‘Divided State of America’. Bij Galerie Eenwerk is vanaf de straatkant een projectie van de Amerikaanse vlag te zien (maar dan omgekeerd). Op de witte banen die de rode banen scheiden lezen we flarden van een gesprek. En zien we een tijdweergave die oploopt en stopt bij 8 minuten en 46 seconden. We herkennen dit ogenblikkelijk als de laatste woorden in de laatste minuten van George Floyd (een zwarte arrestant), gedood door een (witte) politieagent doordat deze hem met een knie in zijn nek tegen de grond gedrukt hield. Let ook eens op de sterren in de vlag die de verschillende staten vertegenwoordigen en die een voor een doven.

Rondom de verkiezingen in de VS tonen J&B in Amsterdam het videowerk ‘Divided State of America’. foto van Facebookpagina van J&B

Over de kunstenaars

Het Rotterdamse kunstenaarsduo J&B werkt sinds 2015 samen. Jacob (1967) volgde de opleiding Natuurkunde aan TU Delft. Bert Frings (1972) volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en De Ateliers in Amsterdam. www.jandb.art

Eindhoven - Work in Progress is nog t/m 5 december 2020 te zien zijn bij Pennings Foundation. Maar van 5 t/m 18 november is Pennings Foundation gesloten i.v.m. de coronavoorschriften.


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page