top of page
Zoeken

#31 Geschiedenis als medium

Aan het woord: Risk Hazekamp


Het begon allemaal met een sprookje over de Olympische Spelen in 1968. Installatie in expositie van Risk Hazekamp in 2018

In 2018 verhuisde Galerie Pennings van een ruimte van 100 m² naar een ruimte van 700 m². Niet iedere kunstenaar wil en kan zo’n grote ruimte vullen met een solo-expositie. Risk Hazekamp wel. Tijdens de vakantiesluiting van Galerie Pennings in de zomer van 2018 bivakkeerde Risk wekenlang in de galerie als een soort artist-in-residence om de expositie ‘Social Dissolution of the West’ te realiseren.

In september-oktober 2018 had Risk Hazekamp een grote solo-expositie in, toen nog, Galerie Pennings. Omdat Risk les geeft op AKV|St.Joost was er alleen in de vakantieperiode tijd om de expositie op te bouwen. Dat kon. De maand augustus was de galerie gesloten. Als een soort artist-in-residence (de eerste!) werd er wekenlang gebivakkeerd en gewerkt in de nieuwe ruimte van Galerie Pennings. Risk: ”Dat is iets unieks, het gebeurt niet zo vaak dat zoiets kan.”

Tijdens de opening werd Risk Hazekamp (r) geïnterviewd door Edo Dijksterhuis (l). foto Uwe Schwarze

Risk Hazekamp had Harry Pennings al eens ontmoet op Paris Photo. Het contact met de galerie zal via Wiesje Peels (zie blog 19) of Theo Derksen (zie blog 15) zijn ontstaan. Van 2010 tot 2014 gaf Risk les aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, op de afdeling fotografie en audiovisuele vormgeving waar Theo Derksen toen werkte als coördinator. Toen er een keer portfolioreviews waren, leerde Risk Petra Cardinaal kennen toen deze door Theo Derksen was gevraagd als reviewer.

“Het klikte meteen met Petra. Die is sympathiek! Of je op dezelfde lijn zit met iemand is belangrijker dan alleen een goede plek om te exposeren. Soms wordt iemand aanbevolen en dan klikt het niet.”

Risk Hazekamp was bekend geworden door fotografie met gender als thema. Dat was succesvol, maar Risk wilde iets anders gaan doen. Met Petra was er meerdere keren contact en Petra bezocht ook Risks studio in Den Haag. Daar hingen de onderzoeksresultaten van een verblijf van drie maanden in Mexico City in 2013, wat een groot project moest worden. Petra zocht kunstenaars-fotografen uit voor de eerste expositie PREVIEW in het nieuwe pand, mensen waar ze de komende jaren mee wilde werken en die na PREVIEW een solo-expositie kregen.

Archief en de brief waarin melding wordt gemaakt van de bloedig neergeslagen studentenopstand. foto Risk Hazekamp

Tijdens PREVIEW, te zien van medio april tot eind mei 2018, toonde Risk een zwartwit foto van een archief in Mexico City. De foto zelf onthulde niets. Dat maakte nieuwsgierig naar het grote project. In een filmpje dat tijdens PREVIEW is opgenomen zegt Risk: “Wat mij fascineert is hoe het toch komt dat we beeld zo makkelijk accepteren en we tegelijkertijd op geen enkele manier kinderen opleiden om na te denken over wat dat eigenlijk zegt.”