top of page
Zoeken

De jaarlijkse Fotoboekenbeurs


Fotoboekenbeurs 2023

Sinds 2017 organiseert Pennings Foundation ieder voorjaar in het eigen pand een Fotoboekenbeurs, de coronajaren uitgezonderd. Het is een beurs geheel gewijd aan fotoboeken, waar verzamelaars op afkomen op zoek naar iets specifieks en geïnteresseerden gewoon komen neuzen of er iets tussen zit. En ook om te kijken wat er nu op de markt komt. Uitgevers tonen recente publicaties. Maar ook fotografen en kunstenaars die met fotografisch beeld werken presenteren hun nieuwe, vaak prachtig vormgegeven fotoboek.

De beurs vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 mei en is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Voor bezoekers is de beurs gratis toegankelijk.

 
Fotoboekenbeurs 2023

Fotograaf LJAD Creyghton in gesprek met antiquaar Lodewijk van Paddenburgh. Fotoboekenbeurs 2019.

Altijd bijzonder als ’s morgens om 11.00 uur de deuren open gaan en gerenommeerde verzamelaars binnen komen om de krenten uit de pap te halen. Maar behalve voor kopen en kijken is de beurs ook interessant voor het leggen van contacten, bijvoorbeeld met uitgeverijen en met fotografen. En voor het opdoen van inspiratie…

 Stand van fotograaf en fotoboekenverzamelaar Martijn van de Griendt. Fotoboekenbeurs 2018

Iedereen die fotoboeken wil verkopen is welkom om tegen kostprijs een tafel te huren. Dat maakt de standhouders heel divers, van antiquaars (verkopers van antiquarische boeken), uitgevers en boekhandelaren tot verkopers van tweedehands fotoboeken en fotografen en beeldend kunstenaars die hun eigen fotoboek willen presenteren.

 

Stand van Hollandse Beelden op Fotoboekenbeurs 2018. Fotoboekenbeurs 2017.

 

Komende beurs

Benieuwd wie dit jaar de stands gaan bezetten? In ieder geval is Jan Vandemoortele van Photobooks weer van de partij, evenals Paul van Mameren van uitgeverij Lecturis. Paul van Mameren houdt voorafgaand aan de Fotoboekenbeurs op woensdagavond 22 mei een lezing over de geschiedenis van het Nederlandse fotoboek en zal vanuit zijn expertise als uitgever ingaan op wat het in deze tijd betekent om een fotoboek uit te geven. Voor info en aanmelding zie: Lezing - Paul van Mameren | Pennings Foundation

 


Stand van Esther Hessing en Annemieke Fierinck. Fotoboekenbeurs 2023

Veel fotografen hebben al een tafel gereserveerd voor het presenteren van hun nieuwe boek. Zo ook Jasper Scheffers die zijn nieuwe boek over de Rondweg van Eindhoven zal signeren.
Ook zijn er op gezette tijden demonstraties. Fotografen Reinier Gerritsen en Wil van Iersel presenteren hun eigen boeken en geven daarnaast ieder uur een flitsoptreden waarin ze laten zien hoe je een fotoboek kunt maken. Daarvoor gebruiken ze een boormachine en splitpennen, slopen ze een Blurb fotoboek en vouwen ze een A3 tot een klein magazine.

 Fotoclub Contrast maakt regelmatig gebruik van de bibliotheek voor studie en inspiratie.

Bibliotheek

Ook de bibliotheek van Pennings Foundation is geheel gericht op fotoboeken. De bibliotheek bevat zo’n 6000 boeken, waarvan ongeveer 4000 Nederlandse fotoboeken, die in 2019 zijn verworven via een schenking van Adrie Mennen. Door een aantal vrijwilligers worden de boeken gecatalogiseerd in een landelijk, digitaal systeem dat is opgezet door het Nederlands Fotomuseum en waar ook andere fotoboekenbibliotheken bij zijn aangesloten.


Van de schenking van Adrie Mennen zijn inmiddels alle monografieën (fotoboeken op naam van fotograaf) in genoemd systeem ingevoerd. Een mooie aanleiding om de bibliotheek officieel open te stellen voor publiek. Dat gebeurt tijdens de Fotoboekenbeurs om 13.00 uur, in bijzijn van Adrie Mennen.

 


Fotoboekenbeurs 2023Wil je een tafel reserveren voor de fotoboekenbeurs? Dat kan, maar wees er snel bij, want vol is vol. Voor info en aanmelding zie: Fotoboekenbeurs | Pennings Foundation

 


Foto's FBB 2017: Rino Boersma, 2018: Adrie Mennen, 2019: Joep Eijkens, 2023: Julia van den broek, Irma van Bommel. Foto bibliotheek: Jeanne Rous-Heldens.

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page