top of page
Zoeken

#3 Naar Paris Photo


Aan het woord: Rino Boersma
Galerie Pennings in de catalogus van Paris Photo

In 1994 droeg Harry Pennings zijn meubelzaak over aan een opvolger. Dit gaf hem de mogelijkheid te doen wat hij het liefste deed, zich volledig richten op de fotografie. Hij zette de fotogalerie voort op de eerste verdieping van het naastgelegen pand. In 1997 nam hij zijn eerste medewerker in dienst. 1997 was ook het jaar van de allereerste editie van Paris Photo.


Rino Boersma kwam via het Projectburo van de gemeente Eindhoven in contact met Galerie Pennings. Hij maakte via dit Projectburo de overstap van een administratieve functie bij Stichting Slachtofferhulp naar een door de overheid ondersteunde werkplek (Melkertbaan) bij Galerie Pennings. Daarnaast volgde hij in de avonduren een opleiding tot website designer. Toen hij in 2000 een vaste baan vond als website designer, vertrok hij bij Galerie Pennings.


“Toen ik medewerker werd in de galerie kwam er meer structuur in de organisatie. We organiseerden zo’n zes exposities per jaar. Meestal vonden twee presentaties tegelijk plaats, één in de galerieruimte en één in het trappenhuis. Ik maakte persberichten en uitnodigingen. De uitnodigingen werden grafisch opgemaakt, er werden er zo’n vier- à vijfhonderd gedrukt. Deze werden toen nog per post verstuurd, niet via e-mail. Maar de galerie was toen al wel begonnen met een website.


In fotomagazines zien te komen was lastig, ze hadden allemaal een andere deadline. Maar door een nauwkeurige planning lukte het toch om in diverse bladen vermeld te worden. Landelijke dagbladen kwamen niet naar de galerie om een tentoonstelling te bespreken. We hebben gediscussieerd over de reden, maar het vermoeden was dat Eindhoven te ver verwijderd lag van het culturele hart van Nederland.”


“Mijn werkzaamheden voor de galerie waren zeer divers. Het ophangen van de werken voor de tentoonstellingen deed ik meestal zelf of samen met Harry. Openingen waren vaak op zaterdagmiddag, met een speech door Harry zelf of door de kunstenaar. Lezingen organiseerden we toen niet.”


“Harry had een fijne neus voor eigenzinnige fotografie. Hij organiseerde exposities met o.a. Hans Biezen, Jacqueline Salmon, Patrick Bailly Maître Grand, Bernard Faucon, Elspeth Diederix, Viviane Sassen, Arthur Tress, Tada Masami, Dolf Kruger, Paul Bogaers, Frank van der Salm en Charles Fréger. Naar verhouding veel Franse fotografen, omdat Harry en Françoise zelf vaak in Frankrijk waren. Veel fotografen die bij Galerie Pennings exposeerden zijn later bekend geworden.”


“Elspeth Diederix en Viviane Sassen hadden hun werk eigenzinnig opgehangen, Elspeth Diederix in de galerie en Viviane Sassen in het trappenhuis. Paul Bogaers had voor zijn tentoonstelling een donkere installatie gemaakt zonder licht in de galerie, een videopresentatie met uilen. Dat kon allemaal. Harry gaf kunstenaars altijd zoveel mogelijk vrijheid. De kunstenaar was heilig voor hem. Frank van der Salm had zelfs de wanden verplaatst en spots gemonteerd om zijn landschappen te verlichten. De spots zijn daarna blijven hangen.”


“De dinsdag reserveerden we voor fotografenbezoek. We gingen op atelierbezoek om ons te oriënteren. Of we nodigden de fotografen uit in de galerie. Zo kwam Charles Fréger (zie blog #1) in de galerie om zijn serie ‘Majorettes’ te laten zien. Ook op beurzen kwamen fotografen vaak onaangekondigd hun werk laten zien, maar dat was onhandig, want dan heb je er geen tijd voor.”


Paris Photo

In 1997 werd Paris Photo voor het eerst georganiseerd. De directeur was een Nederlander, Rik Gadella. Rino Boersma was er gaan kijken, samen met Jo Brunenberg. Het jaar daarop wilde Harry Pennings ook naar de beurs, als deelnemer. “We zijn door de ballotagecommissie gekomen en met steun van het Mondriaanfonds konden we in 1998 deelnemen aan Paris Photo. Ook Galerie Ton Peek en Flatland Gallery waren daar aanwezig, samen met vele galeries vanuit de gehele wereld. Paris Photo was van begin af aan een succes: de hele fotografiewereld komt er, vanuit alle werelddelen.”


Galerie Pennings in de catalogus van Paris Photo 2000