top of page
Zoeken

#22 Nalatenschap van fotografen | discussie

Fotoboeken van Piet den Blanken. foto Hetty de Groot

Wie zorgt er voor jouw foto’s als jij er niet meer bent? Dat was de centrale vraag bij de discussiemiddag over de nalatenschap van fotografen die Pennings Foundation organiseerde op zaterdag 23 november 2019.


Directe aanleiding was de expositie van Pierre Segers (1935-2016) die te zien is bij Pennings Foundation en die vrienden van hem, Jo Brunenberg en Ton Huijbers, na zijn dood organiseerden. Ook maakten zij een boek en een film (zie blog #21). Brunenberg en Huijbers werden als sprekers uitgenodigd voor de discussiemiddag. Andere sprekers waren Emy Thorissen, conservator van de Brabant-Collectie; Tjabine Guntlisbergen, erfgename van het fotoarchief van Harry Guntlisbergen; Piet den Blanken, fotograaf, die op termijn zijn fotoarchief overdraagt aan de Brabant-Collectie; en Peter van den Doel van Stichting 1000 foto’s. Een verslag van de middag.


Ton Huijbers en Jo Brunenberg na hun verhaal over de nalatenschap van Pierre Segers. Links de blogger. foto Hetty de Groot

Pierre Segers

Temidden van de expositie van Pierre Segers vertelden Jo Brunenberg en Ton Huijbers hun verhaal. Jo kwam in contact met Pierre Segers op een expositie. Ze raakten bevriend, gingen regelmatig samen naar fototentoonstellingen en maakten ook samen fotoreizen. Ton leerde Pierre Segers kennen via fotoclub Spectrum in Roermond. Ook hij maakte met Segers fotoreizen, vooral naar Frankrijk (zie blog #4). “Ik heb veel van hem geleerd. Ik heb beter leren kijken. Pierre koos eenvoudige onderwerpen, zoals landschappen en mensen.” Jo vult aan: “Hij leerde je kijken naar het bijzondere in het schijnbaar alledaagse.”


In het dagelijks leven was Pierre Segers magazijnbeheerder bij Philips. In zijn vrije tijd fotografeerde hij. Hij toonde veel belangstelling voor de fotografie van anderen. Over zijn eigen werk was hij bescheiden. “Zijn werk was niet spectaculair of vernieuwend, maar bijzonder is dat hij een goed tijdsbeeld gaf, van mensen in zuid- en oost-Europa. Maar ook experimenteerde hij met mannelijk naakt in de fotografie, na het zien van een expositie van Robert Mapplethorpe. We hebben dit hele project ondernomen omdat we wilden voorkomen dat het kwalitatief hoogstaande werk van Pierre Segers verloren zou gaan.”


Pierre Segers woonde in bij het gezin van zijn zus. Voor zijn overlijden heeft hij tegen zijn naaste familie gezegd dat zijn foto’s naar Jo zouden gaan. “Dat heb ik als een grote verantwoordelijkheid ervaren. We hebben een expositie gemaakt in galerie StonePhoto van George Meijers in Stein en een boek uitgegeven. Pierre Segers had zelf al een selectie van zijn werk gemaakt. In feite was het in passe-partouts gezette zwart-wit werk zijn belangrijkste werk. De expositie en het boek kregen veel aandacht in de pers.” Jo heeft toen het Gemeentemuseum in Weert benaderd en zij wilden het fotoarchief van Pierre Segers overnemen. “Zo’n expositie met boek en de publiciteit hebben daar wel bij geholpen.”


Emy Thorissen vertelt over de fotoarchieven van de Brabant-Collectie. foto Hetty de Groot

Brabant-Collectie

Emy Thorissen is conservator van de Brabant-Collectie, een wetenschappelijke collectie met diverse verzamelgebieden. Het is voortgekomen uit het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, waarbij de kunstwerken naar Het Noordbrabants Museum zijn gegaan en de werken op papier als Brabant-Collectie zijn ondergebracht bij de bibliotheek van Tilburg University. “De Brabant-Collectie is als erfgoedinstelling uniek, een vreemde eend in de bijt tussen de stadsarchieven en provinciale archieven.”


De Brabant-Collectie heeft nu 9 fotoarchieven in beheer, van Jan Bijnen, Nard Vogels, Martien Coppens, Gaston Remery, Rees Diepen, Gerardus van Mol, Noud Aartsen, Harry Guntlisbergen en Frans Kuit. Allemaal fotografen die in Brabant hebben gewoond en gewerkt, gesorteerd op geboortejaar. Daarnaast beheert de Brabant-Collectie kleinere fotocollecties van Bart Gijsbers, Jan van Giersbergen en Jan de Laat.