top of page
Zoeken

#17 Van galerie naar stichting

Aan het woord: Petra CardinaalDe expositie 'Preview' met werk van Helen Sear (links) en Willem Popelier (rechts). foto Fieke van Berkom 2018

In 2005 nam Petra Cardinaal Galerie Pennings over van Harry Pennings. In blog #16 vertelde ze hoe geleidelijk aan het idee ontstond om te kiezen voor een andere vorm.


“We deden veel meer dan alleen verkoop. Tijden veranderen. Galeries hebben een eigen stal, dat heeft Galerie Pennings niet zozeer gehad. Je kunt kunstenaars immers geen salaris bieden. Volgens een onderzoek van NGA (de Nederlandse Galerie Associatie) koopt in Nederland 3 % van de bevolking kunst. Mensen kijken wel naar kunst, maar hebben er weinig geld voor over. In mijn dagboek schreef ik jaren geleden al: ‘Kunnen we niet een andere vorm vinden? Hoe kunnen we kunstenaars op weg helpen? Hoe kunnen we aandacht genereren voor kunst?’ In musea is veel aandacht voor gevestigde kunst. Daarbuiten is weinig aandacht voor hedendaagse kunst. Zo ontstond het idee om een plek te creëren waar bezoekers en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten, met een galeriefunctie.”


“In het leegstaande pand Geldropseweg 63 hebben we een expositie georganiseerd met werk van Hans Biezen in de grote ruimte en van Noortje Haegens in de zijruimte, bij wijze van proef. Dat werd zo’n succes dat we in 2018 definitief naar dit pand zijn verhuisd. We hebben een subsidie-aanvraag ingediend bij SCE (Stichting Cultuur Eindhoven) om uit te breiden naar een platform voor fotografie, videokunst en new media art. Die aanvraag werd toegekend en daarmee hebben we de overgang naar Pennings Foundation in gang kunnen zetten. Nu willen we bij Impulsgelden subsidie aanvragen bij de provincie. Om kostendekkend te kunnen organiseren hebben we nu wel subsidie nodig, maar in de toekomst willen we de bijruimte gaan verhuren voor vergaderingen en bijeenkomsten van bedrijven, zodat we daar ook inkomsten uit kunnen halen. En op den duur willen we ook inkomsten halen (meer dan kostendekkend) uit activiteiten, zoals lezingen, workshops, cursussen, de fotoboekenbeurs en uit verkoop van kunstwerken. Maar we willen geen entree heffen voor exposities, alleen incidenteel. We willen laagdrempelig blijven.”


De presentatie van Martin en Inge Riebeek tijdens de expositie 'Preview'. foto Fieke van Berkom 2018

Na de verhuizing naar het nieuwe pand, maar nog in de overgangsfase van galerie naar stichting, was ‘Preview’ de eerste expositie. Het was een groepsexpositie van fotografen en kunstenaars waar we de de komende tijd mee verder willen: Fieke van Berkom, Hans Biezen, Paul Bogaers, Theo Derksen, Erwin van Doorn & Inge Nabuurs, Claire Felicie, Anne Geene & Arjan de Nooy, Martijn van de Griendt, Noortje Haegens, Risk Hazekamp, Wiesje Peels, Willem Popelier, Martin & Inge Riebeek, Ilse Schrama, Helen Sear. Een aantal heeft inmiddels een solo-presentatie gehad, voor een aantal anderen staat een solo-expositie in de planning. Maar daarnaast is uiteraard ook ruimte voor andere kunstprojecten. “En we willen ook cross-overs maken naar andere vormen van beeldende kunst en zelfs naar podiumkunsten.”


Zondag 14 april van dit jaar (2019) vierden we het 40-jarig bestaan van Galerie Pennings en de officiële transitie naar een stichting, Pennings Foundation. “De naam ‘Pennings’ wilde ik behouden.” Het jubileum hebben we gevierd samen met de uitreiking van de Harry Penningsprijs. Deze werd voor de vijfde keer uitgereikt. Winnaar was Marwan Bassiouni. Eerdere winnaars zijn: Renée van Trier (2007), Wytske van Keulen (2009), Awoiska van der Molen (2011) en Maroesjka Lavigne (2015).


Na de speech is het tijd voor taart. Petra Cardinaal en Francoise Pennings op zondag 14 april 2019.

Ter ere van het jubileum werd een selectie uit de privécollectie van Harry en Françoise Pennings tentoongesteld, met werken van o.a. Hans Biezen, Toos Nijssen, Charles Fréger, Charlotte Dumas, Marina Abramovic, Werner Mantz, Jan Dibbets, Mario Giacomelli, Ton Huijbers, Mischa Keijser en Wiesje Peels. “De collectie is grotendeels gelieerd aan de programmering van Harry en toont aan hoe breed zijn interesse was.”


“Pennings Foundation is nieuwe organisatie met de focus op de kunstenaar, het publiek en het delen van kennis. Kortom, een nieuwe vorm om op een andere manier met kunst om te gaan. We bieden een podium aan fotografen en kunstenaars die werken met fot