top of page
Zoeken

#14 Expositie in de grote ruimte van Pennings Foundation

Aan het woord: Claire FelicieDe expositie 'Distant Sky' van Claire Felicie bij Pennings Foundation (2019) met foto's uit 'In the Forecourt'

Begin 2019 was Claire Felicie uitgenodigd een overzicht van haar werk te tonen bij Pennings Foundation. De eerste contacten met Galerie Pennings legde ze in 2003.


Claire Felicie (1966) groeide op in Breda. In 1988 verhuisde ze naar Amsterdam. Ze is autodidact. Ze werkt (nog steeds) in zwart-wit met een analoge camera en heeft een eigen doka waar ze haar foto’s afdrukt. Alleen voor grote formaten gaat ze naar een fotolab. Claire Felicie is haar artiestennaam.
“In 2002 was mijn werk verschenen als portfolio in het magazine Pf, met een tekst van Herman Hoeneveld. En in 2003 kreeg ik een expositie in De Melkweg met de serie In the forecourt.”


Claire Felicie verloor op jonge leeftijd haar moeder. “Mijn vader was een lieve man, een mooie man ook, maar hij gaf weinig aandacht aan de kinderen. Als ik aan mijn jeugd denk was alles ‘donker’. Het was een nare periode. Ik las veel, om te ontsnappen aan de naargeestige werkelijkheid en te kunnen vertoeven in een andere, mooiere wereld. In mijn eigen gezin wilde ik het anders doen, ik wilde ‘licht en vrolijkheid’.” Daarvan getuigen de foto’s van haar kinderen in In the forecourt, al hangt er een zweem van melancholie over die te maken heeft met de eigen kindertijd.


“Suzanne Dechert van De Melkweg zei: ‘Je moet eens gaan kijken bij Galerie Pennings’. Ik ging op gesprek bij Harry Pennings en hij nam mijn werk mee naar Art Cologne. Er waren plannen voor een expositie van 'In the forecourt' in Galerie Pennings, maar in 2006 overleed Harry. Toen Petra (Cardinaal) de galerie had overgenomen werd het contact gecontinueerd.”

“Naar aanleiding van het overlijden van mijn vader maakte ik de serie Moonstruck, met foto’s van een meisje in een witte jurk in een bos en in de sneeuw, als symbolen van eeuwigheid en vergankelijkheid.” Met deze werken werd in 2007 een expositie samengesteld in Galerie Pennings.


“In 2009 begon ik met het fotograferen van Nederlandse mariniers. Mijn zoon was marinier en hij zou worden uitgezonden naar Afghanistan. Het lot bepaalde anders. Mijn zoon werd met zijn eenheid uitgezonden naar Curaçao. Veel van zijn vrienden vertrokken met een andere eenheid naar Afghanistan. En ik ook; dat was immers de bedoeling van het project.”


Emiel vóór, tijdens en ná zijn uitzending naar Afghanistan, uit de serie 'Here Are The Young Men' van Claire Felicie

Hier is de indrukwekkende serie Here Are The Young Men uit voortgekomen waarin de mariniers zijn geportretteerd vóór, tijdens en ná de uitzending naar Afghanistan. Treffend heeft Felicie de blikken in de ogen vastgelegd die alles zeggen over de gemoedstoestand van de mannen, van ‘verwachtingsvol’ naar ‘de dood in de ogen gekeken hebbend’ tot wat velen zien als ‘getraumatiseerd’. Met de presentatie in drieluiken komt dit het best tot uitdrukking. Met de drieluiken van de mariniers ging Petra naar de beurs Fotofever in Parijs in 2013. Claire had kaarten laten drukken van de drieluiken; deze vonden gretig aftrek. En veel bezoekers maakten daar foto’s van.