top of page
Zoeken

#12 Breda Photo 2005

Aan het woord: Jo Brunenberg

Een foto van Michal Macku uit de verzameling van Jo Brunenberg sierde de uitnodiging voor Breda Photo 2005

De organisatie van ‘Breda Photo 2005’ had Harry Pennings uitgenodigd als curator voor de hoofdexpositie van het fotofestival. Het thema was ‘Onwerkelijke Schoonheid’. Van de honderd foto’s die Pennings selecteerde voor de expositie in het Breda’s Museum was bijna de helft afkomstig uit de collectie van Jo Brunenberg.


Jo Brunenberg (1949) bezocht vanaf begin jaren ’80 Galerie Pennings en ontmoette daar Harry Pennings. “In 1982 ben ik begonnen met het verzamelen van fotografie. Ik kocht soms ook foto’s bij Galerie Pennings, zoals van Mamabart, Philip Provily en Charles Fréger. In die tijd bezochten we bijna jaarlijks het fotofestival in Arles, net als Harry en Françoise (zie blog #1), om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de fotografie. Ook daar ontmoetten we elkaar. Harry had al in een vroeg stadium in de gaten welke fotografen er toe deden. Zo zag hij een van de eerste fotoseries van de inmiddels gerenommeerde Franse fotograaf Charles Fréger, nodigde hem uit voor een expositie en introduceerde hem zodoende in Nederland. Bij Galerie Pennings leerde ik ook zijn werk kennen en kocht de eerste foto’s van hem uit de serie ‘Waterpolo’ uit het jaar 2000 en raakte in contact met de fotograaf. Een van de mooie kanten van verzamelen is dat je vaak persoonlijk contact hebt met fotografen. Zo was ik ooit bij Duane Michals op bezoek in New York en fotografeerde in dezelfde stad een dag samen met Arthur Tress in een verlaten ziekenhuis. Met Fréger en een aantal andere fotografen ben ik bevriend gebleven.”


Harry en Francoise Pennings in Aigues Vives. Foto Jo Brunenberg 31 juli 2005

Als Harry en Françoise naar Arles gingen, verbleven ze in hun wondermooie huis in Aigues Vives. In juli 2005 waren Jo en zijn partner Rino Boersma (zie blog #3) daar op bezoek. “Harry had toen niet veel energie en Françoise vroeg of wij in de tuin wat snoeiwerk wilden doen. ‘s Avonds merkten we voor het eerst dat er misschien iets aan de hand was met Harry. Hij was oververmoeid en viel steeds in slaap. Deze foto van Harry en Françoise hebben we toen nog gemaakt op de dag van ons vertrek.”


Brunenberg was werkzaam in de grafische sector. Hij had een grafische opleiding gevolgd en had de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven doorlopen. Hij ontwikkelde zich als specialist op het gebied van drukwerk, fotografische printtechnieken en kleurmanagement. In 2013 hield hij daarover een lezing bij Galerie Pennings.


Jo Brunenberg en Rino Boersma waren ook betrokken bij de oprichting van Fotosz.nl (Fotografie Stichting Zuid Nederland, in 2008 in het leven geroepen om in samenwerking met Galerie Pennings activiteiten te ontwikkelen. In 2018 zijn Fotosz.nl en Galerie Pennings samen opgegaan in Pennings Foundation. IvB). Voor Fotosz.nl ontwierp hij de website en de huisstijl. In het eerste jaar organiseerde Fotosz.nl de expositie ‘Glow in Photography’, waarvoor Jo de fotografen benaderde. De expositie maakte deel uit van het festival Glow, dat nog altijd jaarlijks in Eindhoven plaatsvindt.


Jo Brunenberg is behalve verzamelaar en graficus ook fotograaf. In 2005 had hij een expositie in de galerie met een serie portretten van jonge mensen in Cuba. In het ED stond: “Aan de blik in de ogen te zien heeft de fotograaf meer op met mannen.” (Ondergetekende schreef dat destijds als recensent voor het Eindhovens Dagblad. IvB)


Uitnodiging voor de expositie van Jo Brunenberg bij Galerie Pennings in 2005

Brunenberg verzamelt foto’s met mannelijk naakt. In 2005 leende hij een groot aantal foto’s uit zijn bijzondere verzameling uit aan Harry voor de hoofdexpositie van Breda Photo met als thema ‘Onwerkelijke schoonheid’. Foto’s van o.a. Herbert Bayer, Bernard Faucon, Pere Formiguera, Horst P. Horst, Wilhelm von Gloeden, Peter Hujar, Sally Mann, Michal Macku, Paul de Nooijer, Erwin Olaf en Frank Meadow Sutcliffe. Een foto van Michal Macku sierde de uitnodiging voor het festival.


De expositie die Harry georganiseerd had was in de maanden september en oktober te zien