top of page
Zoeken

#41 Salvo Collectief


Expositie ‘Nothing. Click. Everything’ van Salvo. Op de poot van de giraf is een post-it geplakt om je een idee te geven van de ware grootte. Foto Vincent van Baar

Aan het woord: Sander Uitdehaag


"Voor ons is fotografie geen eindpunt maar een startpunt."


Salvo Collectief, bestaande uit Anne Geene, Arjan de Nooy, Sander Uitdehaag en Vincent van Baar, maakt sinds 2012 publicaties rondom een zelfopgelegd, fotografisch getint thema. Daarin keren ze het medium fotografie binnenstebuiten.


Salvo makes and shakes photography.


De expositie en de publicaties zijn quasi wetenschappelijk, maar vooral: hilarisch.

En wie kan beter verwoorden wat ze doen dan Salvo zelf?


Tijdens de opening van de expositie NOTHING. CLICK. EVERYTHING op vrijdagavond 30 oktober 2021 las Sander Uitdehaag de volgende tekst voor:


Openingsspeech door Sander Uitdehaag. foto Amy van den Berg

“We hebben ons als Salvo altijd door het toeval laten leiden.

Het toeval bracht ons samen op de kunstacademie in Den Haag.

Na individuele routes door verschillende andere academies en beroepen (van filosofie, scheikunde, grafisch ontwerp, literatuur en kunst- en cultuurwetenschappen) zaten we ineens bij elkaar in de klas van de deeltijdopleiding fotografie.


Het ging eigenlijk meteen los: als bezetenen schoten we de straten en de bossen in, we ontdekten de doka, hingen foto’s op hun kop, en vonden elkaar in de lol dat fotografie zoveel dingen kan zijn.

Onderzoek

Detail

Gok

Mening

Humor

Uit zijn context te trekken

In een context te plaatsen


Na die academie vlogen we uit maar ontsprong ook het idee iets te doen met die gedeelde fascinatie voor het medium, wederom op enigszins toevallige wijze. Volgens mij sprong een van ons na een verhitte discussie op een tafel en riep: en nu gaan we hiervan een boekje maken.


En dus geschiedde: van deze foto ga je dood werd ons eerste nummer. We onderzochten de analogie tussen een jager en een fotograaf, die allebei sluipen, een subject benaderen, die ze trachten te vangen door af te drukken, door (een plaatje) te schieten, waarmee het subject transformeert in een object.