top of page
Zoeken

#39 Naakt Nu


Expositie NAAKT // NU met beeld van Dylan van Vliet. foto Coen van Ham

Aan het woord: Martijn van de Griendt en de exposanten


De groepsexpositie NAAKT // NU met werk van veelal jonge fotografen is gedurende de zomer (24 juli t/m 28 augustus 2021) te zien. Voor het eerst was er geen zomersluiting. We waren vanwege corona immers al lang genoeg dicht geweest?
In 2018 was tijdens de eerste expositie van Pennings Foundation, PREVIEW, een presentatie te zien van Martijn van de Griendt (1970): polaroids uit de serie ‘Exit Wounds (as if)’, foto’s van zijn vriendinnen en andere muzen.


Presentatie 'Exit Wounds' van Martijn van de Griendt tijdens PREVIEW in 2018. foto Fieke van Berkom

Deze presentatie was voor Petra Cardinaal aanleiding Martijn van de Griendt te vragen een groepsexpositie samen te stellen met als thema naakt. Aanvankelijk gingen de gedachten uit naar een expositie over erotisch naakt, waarbij Van de Griendt jonge fotografen wilde vragen hun visie te geven op erotiek. Wat kan wel en wat niet in tijden van #metoo? En hoe zit het met de macht van social media?


Maar gaandeweg werd het Martijn steeds duidelijker dat de expositie over allerlei vormen van naaktfotografie zou moeten gaan en vooral ‘inclusief’ moest zijn, dus ook met aandacht voor non binair, intersekse en queer.


Martijn van de Griendt bij de opening. foto Jeanne Rous-Heldens

Martijn van de Griendt over naakt:

“We willen niet meer in hokjes, we willen zelf bepalen wie of wat we zijn. Maar de fotografie van het naakte lichaam blijft. Soms erotisch, prikkelend, dan weer meer als studie naar de vormen en curves van een lijf, dan weer als poëzie en soms als onderzoek. Naakt is nog steeds heel gewoon, juist nu. Om de grap ‘blootgewoon’ niet te maken.”
“Op mijn zeventiende kreeg ik mijn eerste vriendin. Het was 1987. Ik woonde in Woenselse Heide, Eindhoven. Ze heette Anouk en ik maakte mijn eerste blootfoto. Het begon met een foto toen ze thuis uit de douche kwam, de handdoek om haar lichaam. Iets later een foto terwijl ze op bed lag, met alleen haar ondergoed aan. Voor mij net zo spannend als voor haar. Een jaar later mocht ik met haar en haar ouders mee op vakantie naar Italië en daar maakte ik deze foto via de spiegel, misschien wel mijn allereerste selfie, alhoewel het woord toen nog niet bestond.”