Zoeken

#35 The Essential

Aan het woord: Martin en Inge Riebeek

Martin en Inge Riebeek. foto Sanne Donders

De Bredase kunstenaars Martin en Inge Riebeek staan dit jaar volop in de belangstelling, omdat ze al 10 jaar werken aan de serie The Essential èn een boek uitgaven onder dezelfde titel. In tien jaar tijd namen ze meer dan 600 videoportretten op in 23 verschillende landen. Eerder dit jaar was hun solo-expositie ‘Save me from this cold’ te zien in Stedelijk Museum Breda. In de solo-expositie bij Pennings Foundation die eind augustus van start ging, ligt het accent op videoportretten van performers. De titel All the World is a Stage verwijst naar een dichtregel van Shakespeare. De expositie is nog tot en met 5 december 2020 te zien.

De centrale vraag die Martin en Inge Riebeek stellen is: ‘Wat is voor jou de essentie van het leven?’ In All the World is a Stage worden in installaties videoportretten met optredens op straat getoond van een dichter, een actrice, een danseres, een zanger, een zangeres en een freakshow artiest. Op de vraag wat hun levensmotto is geven ze een verrassend en vaak filosofisch antwoord.

Volgens de dichter Prince Enoch Afful (Accra) doet lichamelijk perfectie er niet toe in het leven. foto installatie Martin Riebeek

Volgens de dichter Prince Enoch Afful (Accra) doet lichamelijk perfectie er niet toe in het leven. Zanger Xinping Fu (Shanghai) heeft als boodschap dat wie op zoek gaat naar een hoger doel, vooral eenzaamheid ontmoet. Actrice Karelle Prugnaud (Parijs) verkondigt dat de vrije wil van de mens een illusie is; iedereen heeft zich te houden aan regels en opdrachten. Thomas Nealeigh (Dayton) beweert dat fysieke pijn iets is wat je kunt doorstaan en dat echte pijn de strijd om het bestaan is.

Zanger Xinping Fu (Shanghai) heeft als boodschap dat wie op zoek gaat naar een hoger doel, vooral eenzaamheid ontmoet. foto installatie Inge Riebeek

Tijdens de groepsexpositie PREVIEW in 2018 was al de video-installatie Art doesn’t earn money, art only burns money te zien, die het belang van geld in uiteenlopende levens en werelden illustreert. Voor het voetlicht komen onder anderen koffieverkoopster Irina Litvinenko, die zo graag een mooie glimlach zou hebben; de Amerikaanse prepper Malcolm Allred die zich voorbereidt op het einde der tijden. Mirza die opgroeide in kindertehuizen, en nu voor de Indiase spoorwegen passagiers zoekt die van de trein zijn gevallen. Voor elke dode krijgt hij twee dollar. Je hoofd boven water houden; daar draait het om in het leven. Daarom moet de Chinese Man Chui Yan van haar moeder ook een opleiding kiezen die toekomst biedt. In plaats van danseres wordt ze verpleegster. Want: “Art doesn’t earn money, art only burns money.” Maar ze danst nog graag… Haar optreden voor de camera was een voorbode voor de huidige expositie gericht op performers. Daarom wordt de installatie in zijn geheel weer getoond.

De installatie 'Art doesn’t earn money, art only burns money' in de expositie 'All the World is a Stage'. foto installatie Theo Derksen

Tijdens een rondleiding vroeg een bezoeker waarom deze portretten als videokunst gepresenteerd worden. Het zijn toch documentaire films? Een collega, Carlo Storimans, antwoordde dat bij kunst vorm en inhoud in evenwicht zijn. De inhoud van de films is sterk, maar de vorm waarin het gepresenteerd wordt is ook sterk en bovendien is die vorm consequent doorgevoerd.

Actrice Karelle Prugnaud (Parijs) verkondigt dat de vrije wil van de mens e