top of page
Zoeken

#33 De curator


Aan het woord: Julia van den Broek


Dit tegeltje hielden we over aan de expositie 'Familie over de vloer' in 2013

In het kader van de nationale Fotoweek organiseerde Julia van den Broek in 2013 op verzoek van Galerie Pennings de expositie Familie over de vloer. Het was een bijzondere en speelse tentoonstelling met speciaal voor deze gelegenheid gemaakte foto’s en installaties, maar ook met gebruik van ‘gevonden’ foto’s. Het mag wel uniek heten dat zo’n tentoonstelling in een fotogalerie tot stand kwam. De kunstenaars kregen van Petra Cardinaal de vrije hand.

De nationale Fotoweek was een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en Foam en vond voor het eerst plaats van 20 tot en met 29 september 2013. Het thema was dat jaar ‘Kijk! Mijn Familie.’ Landelijk waren er tal van activiteiten en exposities. Het was de bedoeling dat de Fotoweek zou uitgroeien naar een landelijke manifestatie zoals de Boekenweek. Maar toen bij de tweede editie met als thema ‘Kijk! Mijn geluk’ subsidie uitbleef, ging het landelijke initiatief ter ziele.

Petra koos voor ‘Familie over de vloer’ een jonge fotografe als curator, Julia van den Broek, met het verzoek dat zij ook een van de exposanten zou zijn. Julia had in 2009 stage gelopen bij Galerie Pennings. Ze zat toen in het derde studiejaar van AKV|St. Joost. “De meeste studenten liepen stage bij een fotograaf, maar ik koos ervoor bij een galerie stage te lopen. Dat paste beter bij mij. Ik deed er allerlei voorkomende werkzaamheden, maar ik ging ook met Petra mee op atelierbezoek bij fotografen. Zo heb ik Paul Bogaers leren kennen.”

Julia's Fotomuseum presenteert: Familie over de vloer. foto Julia van den Broek

De werkwijze van Julia is experimenteel. Zij gebruikt fotografie als middel, niet als doel op zich. Daardoor is ze meer beeldend kunstenaar dan fotograaf. Dat geldt ook voor de overige exposanten die zij koos voor de expositie. Normaliter komen fotografen hun werk ingelijst brengen. Niet de fotografen van ‘Julia’s Fotomuseum’. Zij kwamen dagen van te voren naar de galerie om installaties te bouwen en een wandschikking te maken. Er werd druk geknutseld, maar toch was alles op tijd voor de opening af. “Een paar exposanten kende ik via St.Joost, de anderen van een groepsexpositie in het Amsterdams Centrum voor Fotografie waar ik aan meedeed.”

Aankondiging van de expositie in GUP 38 (2013) met een foto van Irene Cecile

Een terugblik

Julia creëerde een huiselijke sfeer met meubels ‘van vroeger’. Ze heeft vintage meubels uit de jaren vijftig, zestig en zeventig mogen uitzoeken bij De Spot, een zaak voor vintage design en meubels, eveneens in Eindhoven. Verder verwezen borduurwerkjes en oude damesbladen naar de huiselijkheid - zeg maar kneuterigheid - van vroeger. Muziek, uiteraard LP’s gedraaid op een pick-up, gaven een heel ander tijdsbeeld: dat van de hippe, progressieve tiener die vader (of moeder) ooit was. De muziek blijkt de tand des tijds prima te hebben doorstaan, terwijl de damesbladen gedateerd overkomen.

‘Familie’ brengt allerlei associaties met zich mee, zoals familieportretten, familiebanden, de plaats van het individu binnen het gezin. De exposanten zijn daarmee aan de slag gegaan. Dat resulteerde bij de één in humoristische projecten, bij de ander in persoonlijke, aangrijpende verhalen. Nu is het de kunst om dat op boeiende wijze vorm te geven. Dat is bij deze exposanten prima gelukt.