top of page
Zoeken
Foto van schrijverIrma van Bommel

With One Eye Open

Foto: Edward Nightingale

Een ode aan graffitifotografie


Nog tot en met 30 november 2024 toont Pennings Foundation de tentoonstelling ‘With One Eye Open’, een fascinerende reis door de geschiedenis en ontwikkeling van graffitifotografie. Curator Jasper van Es heeft een unieke collectie samengesteld die niet alleen de subcultuur van graffiti zelf belicht, maar ook de essentiële rol van fotografie in het vastleggen en documenteren van deze vluchtige kunstvorm.



Foto's van de tentoonstelling > Peter Cox, tenzij anders vermeld.





De rol van fotografie in graffiti

Vanaf de jaren zeventig zijn fotografen nauw betrokken bij het vastleggen van het graffiti, zowel om de ‘piece’ te bewaren als om de ‘schrijvers’ en hun processen te documenteren. Deze tentoonstelling toont hoe fotografie niet alleen bewijsmateriaal is, maar ook een kunstwerk op zich.



De tentoonstelling

‘With One Eye Open’ presenteert een breed scala aan projecten van zowel internationale als lokale fotografen en graffiti-artiesten. Namen zoals Alex Fakso, Martha Cooper, en Ralph Roelse staan centraal in deze collectie, samen met minder bekende maar evenzeer invloedrijke projecten. De titel van de tentoonstelling heeft een dubbele betekenis: enerzijds verwijst hij naar de manier waarop een fotograaf door de cameralens kijkt, anderzijds naar de constante alertheid die nodig is vanwege de risico's die zowel tijdens als na het fotograferen aanwezig zijn.



Een kijkje in de verborgen wereld

De tentoonstelling biedt een unieke kijk op de verborgen wereld van graffiti. Graffiti-artiesten werken vaak 's nachts of op verborgen locaties, waarbij hun werk pas in daglicht goed zichtbaar is. De fotografie en film die tijdens deze acties worden gemaakt, bewaren niet alleen het eindresultaat, maar ook het proces en de makers zelf. Dit documenteren is cruciaal vanwege het tijdelijke en vaak illegale karakter van graffiti.



Het legendarische boek 'Subway Art'

Een speciaal hoogtepunt van de tentoonstelling is een eerbetoon aan het legendarische boek Subway Art van Martha Cooper en Henry Chalfant. Uitgegeven in 1984, wordt dit boek vaak beschouwd als de ‘bijbel’ van graffiti-kunst. Waar Henry Chalfant de kleurrijke, expressieve werken vastlegde die de metro's van New York City sierden in de jaren 70 en 80, gaf Martha Cooper een beeld van de scene door de artiesten te volgen. 'Subway Art' inspireerde vervolgens talloze artiesten en fotografen over de hele wereld. De invloed van dit boek is nog steeds voelbaar en de tentoonstelling toont enkele van de meest iconische beelden uit dit baanbrekende werk.



Creatieve presentatievormen

De tentoonstelling maakt gebruik van verschillende manieren van presenteren om de kunstwerken en hun verhalen tot leven te brengen. Geprinte foto’s worden naast digitale schermen geplaatst die video's tonen van de pieces en van schrijvers aan het werk. Naast de traditionele presentatievormen maakt ‘With One Eye Open’ ook gebruik van creatieve methoden zoals spiegels en kijkdozen. Deze technieken geven de bezoekers een nieuw perspectief op de kunstwerken en zorgen voor een speelse interactie met de tentoongestelde foto's. Bovendien worden de filmpjes op ingenieuze manieren gepresenteerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van bijzondere invalshoeken en slimme montage, wat de dynamiek en het verhaal van de graffiti-kunstenaars versterkt.



Bezoek de tentoonstelling

Met een dergelijke tentoonstelling krijg je een nieuw perspectief op graffiti en de kunst van het vastleggen van deze subcultuur. ‘With One Eye Open’ is een must-see voor zowel graffiti-liefhebbers als fotografen en kunstliefhebbers. Na een grandioze opening met zo’n 400 bezoekers uit binnen- en buitenland, komen ieder weekend liefhebbers uit België, Duitsland, Engeland, Frankijk, Italië en Portugal de tentoonstelling bezoeken. Middenin de ruimte bouwde designstudio mo man tai een skateramp om tijdens de Dutch Design Week in oktober aandacht te vragen voor die subcultuur. Door skateboarders wordt hier regelmatig gebruik van gemaakt. Bezoek ook de tentoonstelling en ontdek de verborgen werelden van graffiti door de ogen van de fotografen.


Foto: Jasper van Es




Kinderen van de Weekendschool in Eindhoven bezochten de tentoonstelling.

 














Het Mondriaan Fonds koos Pennings Foundation uit voor de presentatie van de essaybundel Scratching the Surface. Een verkenning van graffiti en streetart, uitgegeven door Jap Sam Books.

Eelco van der Lingen, directeur Mondriaan Fonds, zegt hierover: Scratching the Surface is een volgende stap om meer grip te krijgen op de waarde van graffiti en streetart. Deze kunstuitingen hebben wellicht helemaal niet zo’n behoefte om begrepen of geïnstitutionaliseerd te worden, toch zoeken we hier naar antwoorden op de vragen die nog steeds bij ons aan tafel terugkeren.” 


 

De tentoonstelling is verlengd t/m 30 november 2024.

Foto: Luke da Duke












Zaterdag 23 november 2024 om 20.00 uur: live tour door de tentoonstelling door curator Jasper van Es op zijn Instagram account.









48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page