top of page
Zoeken

#6 Een fotofestival in Eindhoven

Aan het woord: Hans ZoeteFoto Hans Zoete uit catalogus Foto Manifestatie Eindhoven 1994. De tentoonstelling van Hans Zoete was te zien bij Galerie Pennings

Hans Zoete ontmoette Harry Pennings in 1992. In 1989 was Hans vanuit Den Bosch naar Eindhoven verhuisd. Hij was freelance fotograaf en werkte als docent fotografie bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE). Hans had zijn opleiding gevolgd aan de kunstacademie van Den Bosch, maar hield zich sindsdien bezig met fotografie. Hans Zoete wilde in Eindhoven een fotofestival organiseren. Bart Brenneker, destijds afdelingshoofd van CKE, raadde hem aan contact te zoeken met Harry Pennings.


Harry Pennings trad toe tot de organisatie, evenals Harry Verbeek van de gemeente Eindhoven en Willem van den Berg, voorzitter BNAFV Brabant-Oost. “Ieder had zo zijn eigen expertise”, vertelt Hans Zoete. “Harry Verbeek was een organisatietalent, Harry Pennings had als galeriehouder veel kennis van Nederlandse en Franse autonome fotografie, Willem van den Berg had veel kennis van Britse fotografie en ik was thuis in de Nederlandse documentaire fotografie.”


“Er werd een naam bedacht: Foto Manifestatie Eindhoven en een stichting opgericht. Veel tijd ging zitten in het aanvragen van subsidies bij de provincie, de gemeente en een aantal fondsen. De provincie was de belangrijkste subsidiënt. De eerste keer kreeg de stichting 1500 gulden subsidie van de provincie, daarna 25.000.”


Biënnale

Foto Manifestatie Eindhoven is in totaal vier keer georganiseerd, in 1994, 1996, 1998 en 2000. Daarna stopte de subsidie van de provincie. Weldra begon Breda met het organiseren van een fotofestival, BredaPhoto, net als het fotofestival van Eindhoven een biënnale. De eerste editie van BredaPhoto vond plaats in 2003. Voor de tweede editie in 2005 was Harry Pennings gevraagd als curator voor de hoofdexpositie.


De eerste editie van Foto Manifestatie Eindhoven in 1994 was groots van opzet, met veel exposities en activiteiten die plaatsvonden in de maand mei. Het thema was ‘Mens en omgeving’. In de commissie voor de samenstelling van de exposities zaten naast Hans Zoete en Harry Pennings ook Jan Kok en Jan Buster. “Tijdens het fotofestival had ik zelf een solo-expositie bij Galerie Pennings, wat organisatorisch niet zo handig was, want we hadden onze handen vol aan het festival.”


Flesh & Blood

Bij de editie van 1994 verscheen een catalogus die veel informatie verschaft over de vele exposities en activiteiten. De reizende tentoonstelling ‘Flesh & Blood’, met 66 familiefoto’s van Amerikaanse en Europese fotografen, kwam naar Eindhoven en was te zien in De Witte Dame. Een foto die Diana Blok maakte van haar ouders sierde de cover van de catalogus van deze internationale expositie (het boek bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation) en is trouwens ook verwerkt in de omslag van de catalogus van Foto Manifestatie Eindhoven.


De foto van Diana Blok van haar ouders sierde de catalogus van Flesh & Blood en was ook verwerkt in de catalogus van Foto Manifestatie Eindhoven 1994

Tijdens het festival gaf Diana Blok een workshop ‘geënsceneerd portret’ bij het CKE.

Er werden veel films vertoond in CKE en in Plaza Futura, o.a. van Johan van der Keuken, die bij Plaza Futura ook foto’s toonde en er een lezing gaf. Paul en Menno de Nooijer gaven een performance in Plaza Futura. Van Paul de Nooijer was werk te zien in Galerie Bilderdijklaan.


Naast de activiteiten waren er in mei 1994 op maar liefst 38 locaties grote en kleine exposities te zien. Behalve ‘Flesh & Blood’ was in De Witte Dame ook een groot retrospectieve tentoonstelling te zien van de Britse fotojournalist Don McCullin en werk van o.a. Toos Nijssen, Kors van Bennekom, Diana Blok, Ruud de Brouwer en Malou Swinnen. In Museum Kempenland was de expositie ‘Eindhoven, aspecten van een stad te zien’, met werk van Arthur Bagen, Jan Bogaerts, Paul den Hollander, Jos Lammers en Joep Lennarts. In winkelcentrum Heuvelgalerie werd de expositie van World Press 1994 getoond. Een selectie uit de Randstad-Fotocollectie, met o.a. werk van Erwin Olaf, werd gepresenteerd in Hogeschool Eindhoven (nu Fontys). In het Stadhuis waren originele drukken van Martien Coppens te zien. De selectie was gemaakt door zijn zoon, fotohistoricus Jan Coppens. Ook het Van Abbemuseum deed mee met een presentatie uit eigen collectie van Lothar Baumgarten, Bernd & Hilla Becher, Jan Dibbets, Ger van Elk, Hamish Fulton, Gilbert & George, Douglas Huebler en Richard Long.

<