top of page

MARTIJN VAN DE GRIENDT

Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) is documentaire fotograaf en filmmaker uit Haarlem. Hij maakt foto’s voor kranten, tijdschriften en werkt voor communicatie- en reclamebureaus. Daarnaast werkt hij voornamelijk aan zijn eigen, langlopende projecten die hij meestal in boekvorm presenteert.

 
In maart 2017 werd zijn eerste documentaire Maria I Need Your Lovin’ uitgezonden door de IKON op NPO 2Doc. 

Op zijn veertiende krijgt Martijn zijn eerste camera en begint hij met het maken van de zogenaamde kiekjes. De echte interesse voor reportage en documentaire fotografie ontstaat op de School voor Journalistiek in Utrecht. Nadat hij de School voor Journalistiek in 1993 heeft afgerond, gaat hij naar de KABK in Den Haag. (afgestudeerd in 1997).

Van de Griendt legt onze snel veranderende Westerse maatschappij vast in thematische reeksen. Ook maakt hij onder andere voor muziekblad OOR portretten van popartiesten.


Hij fotografeert al ruim 25 jaar jongeren over de hele wereld. Je kunt zeggen dat dat inmiddels een ‘specialiteit’ geworden is. De serie resulteerde in 2014 in een solo tentoonstelling in de Rotterdamse Kunsthal, inclusief bijbehorend fotoboek: Forever Young. De tentoonstelling kreeg vier sterren en een zeer lovende recensie in de Volkskrant: ‘Talrijke fotografen streven ernaar jongerencultuur te vereeuwigen; zelden lukt het de oppervlakkigheid te ontstijgen. Martijn van de Griendt slaagt daar wel in. Behalve uitbundig en kleurrijk is zijn werk ernstig en respectvol.’

 

Hij heeft inmiddels negen fotoboeken gemaakt, waaronder Hassan & Hoessein (2005) (over een Marokkaans-Nederlandse tweeling), Allemaal! (achter de schermen van het Nederlandse levenslied, 2006). Het fotoboek Ik ben zeventien (mei 2016, naar aanleiding van het 60 jarig bestaan van Wij zijn 17 van Johan van der Keuken). En het boek Maria I Need Your Lovin’  (maart 2017) dat tegelijk uitkwam met de gelijknamige documentaire.
Verder was hij de initiatiefnemer van het fotoboek Brood over Herman Brood, een visueel eerbetoon van 59 fotografen aan de overleden rockheld (2001).

 

Zijn werk is veelvuldig getoond in allerlei exposities en tentoonstellingen. Onder andere een aantal keer op het Fotofestival Naarden, in de Rotterdamse Kunsthal, in Galerie Pennings (Eindhoven), bij de SBK (Amsterdam), in de Verkadefabriek (Den Bosch) en op het internationale fotofestival BredaPhoto.


Eind 2019 zal een tentoonstelling te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam.
 

bottom of page