top of page

vr 13 dec

|

Pennings Foundation

Artist talk Gerco de Ruijter

Kunstenaar-fotograaf Gerco de Ruijter onderzoekt sinds eind jaren ’80 het landschap van bovenaf. Dat doet hij door een camera te bevestigen aan vliegers, ballonnen en hengels. Sinds 2012 gebruikt hij satellietbeelden van Google Earth in zijn werk.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Artist talk Gerco de Ruijter
Artist talk Gerco de Ruijter

Tijd en locatie

13 dec 2019, 20:00

Pennings Foundation, Geldropseweg 63, 5611 SE Eindhoven, Netherlands

Over het evenement

Gerco de Ruijter is gefascineerd door het Amerikaanse landschap. Eind achttiende eeuw besloot de regering van de Verenigde Staten het gekoloniseerde land systematisch te verdelen in vierkanten van exact één bij één mijl. Dit Public Land Survey System, ook wel het Jefferson Grid genoemd, groeide uit tot een kadastraal netwerk zonder weerga – wie door Amerika reist, vindt nog altijd voornamelijk kaarsrechte wegen. 

Het geometrische Jefferson Grid werd bedacht voor een plat vlak. Maar omdat de aarde rond is, moest dit raster elke vierentwintig mijl worden gecorrigeerd. Gerco de Ruijter speurde in Google Earth duizenden van deze correcties op: ondergesneeuwd of uitgedroogd, in steden en woestijnen. Hij vond een veelvormige en dynamische reeks beelden die vervreemden en verwonderen. 

In deze lezing gaat Gerco de Ruijter in op het ontstaan van de serie beelden in Grid Corrections, zowel over de ‘stills’ als de beeldreeks voor de korte animatie film. En hij vertelt over de samenwerking met Peter Delpeut en Irma Boom met wie hij het boek Grid Corrections maakte wat onlangs bij NAI-010 uitgevers verscheen.

Gerco de Ruijter (1961, Vianen) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam.

Tickets

 • Entree - regulier

  Locatie Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven Tijd Deuren open om 19.30 uur, start lezing 20.00 uur. Entree € 8,00 (incl. koffie of thee).

  € 8,00
  Verkoop geëindigd op
 • Entree - student

  Locatie Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven Tijd Deuren open om 19.30 uur, start lezing 20.00 uur. Entree € 5,00 (incl. koffie of thee).

  € 5,00
  Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page