top of page
Search

#46 Fotokafeine


Hou je van verrassingen? Kom dan naar Fotokafeine bij Pennings Foundation.

Maar wat is Fotokafeine eigenlijk?


Wat vaststaat is dat er een beeldmaker wordt uitgenodigd en er gezamenlijk wordt gegeten. Daarna volgt een ‘vertelling’. Maar hoe die vertelling vorm krijgt, bepaalt de spreker. Het is in ieder geval géén lezing.


Fotokafeine is niet helemaal nieuw. Jaren geleden organiseerde Jan Dijkshoorn al Fotokafeine, in het Ketelhuis op Strijp-S, samen met Marcel de Buck en Sas Schilten. Nu is Jan terug met dit event, en organiseert hij het samen met Annemarie Lips, bij Pennings Foundation.



Na twee succesvolle avonden is Fotokafeine voortaan een vast onderdeel van onze programmering.


De eerste Fotokafeine vond plaats in april 2022. De gasten waren Paul en Menno de Nooijer. Ook Françoise kwam mee, die van begin af aan figureerde in foto’s en films van De Nooijer. Onder het publiek veel mensen die Paul nog kenden uit de tijd dat ze in Eindhoven woonden.


De avond begon met een heerlijke maaltijd, bereid door Jan zelf, daarbij geholpen door een assistent. Daarna verplaatsten we ons naar de huiskamersetting achterin het gebouw, waar Menno ons verraste met een performance. Hij bleek die dag jarig te zijn.


Performance met meel, dat (toevallig) verwijst naar het negatief-positief procédé van fotografie. foto Gemma van Linden

Na de performance vertelde hij over de samenwerking tussen Paul en hem. En vooral hoe hij dat als kind en als student had ervaren en hoe vanzelfsprekend het was dat hij als kunstenaar met Paul ging samenwerken. Beelden van kunstwerken werden afgewisseld met foto’s uit het familiealbum. Paul vulde het verhaal aan en een enkele keer deed ook Françoise dat.

Tot slot kregen we een preview te zien van de film IS HEAVEN BLUE?, door velen als aangrijpend ervaren. Het was een bijzondere, intieme avond.


Ter info:

Enkele weken later, in mei, werd in het Natlab de documentaire getoond die Paul Veltman had gemaakt over de standkoming van Losing one’s Head (1978) in het huis van De Nooijers in de Tramstraat in Eindhoven. Het boek Losing one’s head bevindt zich in de bibliotheek van Pennings Foundation. Zie: Losing one’s head. Paul de Nooijer (penningsfoundation.com)


Op 4 oktober 2022 gaat de film IS HEAVEN BLUE? in première in Eye in Amsterdam. Tevens lancering van de boeken IS HEAVEN BLUE? en IS HEAVEN RED?, oeuvrecatalogi van respectievelijk hun films en hun fotografie.



Voor de tweede Fotokafeine, begin juli, werd Marcel de Buck uitgenodigd. Als organisator van eerdere edities in het Ketelhuis wist hij natuurlijk precies wat er van hem verwacht werd.

‘De kracht van kwetsbaarheid’ was het thema van de avond. Na een heerlijke maaltijd verliep de avond wat chaotisch. Er waren wat stoorzenders, maar dat bleek allemaal part of the game.











Uiteindelijk mocht het publiek zich verzamelen rondom op de grond uitgespreide foto’s van Marcel. Mensen uit het publiek konden aangeven welke foto’s ze besproken wilden hebben. Het contrast tussen het kolderieke eerder op de avond en het integere verhaal van Marcel over zijn werk kon niet groter zijn. Vooral zijn verhalen over contacten met bewoners van Vitalis maakten indruk. “Mijn camera is het middel waarmee ik dichter tot mijn onderwerpen kom. De foto is slechts het middel. De menselijkheid en de persoonlijke aandacht zijn het uiteindelijke doel.”







Eind november 2022 was Willem Popelier te gast bij Fotokafeine. Op social media had hij al verklapt dat de avond over pasfoto’s zou gaan. Bezoekers kregen de opdracht een mobieltje en een ID mee te nemen. Willem begon de avond met een vertelling over de foto als identificatiebewijs. Om dit gegeven meteen weer te ontzenuwen door foto’s te laten zien van hem en zijn tweelingbroer als baby en kind. Zelfs zijn ouders konden niet zeggen wie wie was.


Wist je dat het idee van de pasfoto als identificatiebewijs is voortgekomen uit de registratie (volgens vaste regels) eind 19de eeuw van criminelen? Zo konden voortvluchtigen makkelijker aangehouden worden.


Het was trouwens geen gewone lezing. Op een TV-scherm werd alleen een QR-code getoond. Wie beeld bij de vertelling wilde moest eerst die code scannen. Tijdens de lezing zat iedereen dus ongegeneerd op zijn mobieltje te staren…

Vertelling door Willem Popelier in de expositie 'Warm Woensel West' van Kees Martens

Heb je het idee dat je echt iets hebt gemist? Zorg dan dat je de volgende afleveringen van Fotokafeine niet mist. Fotokafeine, iedere keer weer anders, iedere keer een verrassing, ook voor ons.



(foto's Jan Dijkshoorn, Annemarie Lips, Irma van Bommel, tenzij anders vermeld)






227 views0 comments

Comentarios


bottom of page