top of page
17.01.20 - 06.06.20

Talent Wall 3

Fieke van Berkom

best greenhouse (002).jpg

Fieke van Berkom (1982) is een sociaal geëngageerd beeldend kunstenaar die fotografie als medium gebruikt. In 2007 studeerde ze af aan AKV|St. Joost in Breda. Sindsdien gaat ze regelmatig op reis voor zelf geïnitieerde projecten die ze zonder subsidie uitvoert. Vaak gaan haar projecten over ‘alternatieve systemen’.

Fieke van Berkom (1982) is een sociaal geëngageerd beeldend kunstenaar die fotografie als medium gebruikt. In 2007 studeerde ze af aan AKV|St. Joost in Breda. Sindsdien gaat ze regelmatig op reis voor zelf geïnitieerde projecten die ze zonder subsidie uitvoert. Vaak gaan haar projecten over ‘alternatieve systemen’. Zo bezocht ze een gevangeniskolonie, Iwahig, in de Filipijnen die alleen op natuurlijke wijze is begrensd door bergen en een rivier. Gek genoeg is er niemand die ontsnapt en ook is er geen geweld. Het is een vreedzame, zelfvoorzienende gemeenschap waar gevangenen met hun familie mogen wonen om verscheurdheid in gezinnen tegen te gaan. Ook bezocht ze de grootste gevangenis van Mexico City waar yogalessen worden aangeboden aan de mannen. In Detroit onderzocht ze de sociale gevolgen van de kredietcrisis. Met haar camera documenteerde ze er door de bevolking ontwikkelde initiatieven zoals een omvangrijke voedselbank, volkstuinen en een recycle centrum. 

Voor de Talent Wall maakte ze een selectie uit enkele series, maar daarnaast toont ze met humoristische beelden een andere kant van haar kunstenaarschap. 

Haar nieuwe projecten richten zich op ‘bewustwording met betrekking tot ons gebruik van de aarde en haar wateren’. Zo gaat ze binnenkort in Mexico meewerken aan het herstellen van Chinampa's, drijvende tuinen, een oude, door de Azteken ontwikkelde succesvolle landbouwmethode in een meer in Mexico stad. Deze zijn ernstig aangetast door vervuiling en verwaarlozing. 

Ook zal Fieke een tijdje meewerken in een zelfvoorzienende gemeenschap in Yucatan. De gemeenschap wordt gerund door jonge Mexicanen die kiezen voor een levensstijl in samenhang met de natuur. Er is een moes- en kruidentuin en er worden huisjes gebouwd van natuurlijke materialen. 

Met een aankoop van Fieke van Berkom’s werk op de Talent Wall kunt u haar volgende projecten ondersteunen. 

Opening
Vrijdag 17 januari 2020 om 17.00 uur

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, photography, exhibition, gallery

bottom of page