top of page
15.02.20 - 06.06.20

Ephemeral Photographs

Willem Popelier

best greenhouse (002).jpg

Ephemeral Photographs onderzoekt fotografie als vluchtig medium. De serie bevraagt de waarde die we toekennen aan foto’s die we dagelijks online met elkaar delen.

Toen de fotografie bijna 200 jaar geleden uitgevonden werd waren dure materialen, vakmanschap en vele uren nodig om tot één enkele foto te komen. Bijna 200 jaar later heeft vrijwel iedereen permanent een professionele camera op zak in de vorm van een mobieltje. Foto’s maken en online publiceren voor een wereldwijd publiek gebeurt nu in een fractie van een seconde. 


Foto’s worden gebruikt als vluchtig middel: als notitie, als kattenbel, als geheugensteuntje. Waar voorheen waardevolle momenten en plekken werden vereeuwigd, wordt er nu een kop koffie, een treincoupé of een pashokje vastgelegd. Alles kan gedeeld worden op social media, om na een etmaal verwijderd te worden en voor altijd te verdwijnen. Hoe bewust wordt er nog gekeken naar en genoten van beelden die met de wereld worden gedeeld? 


Ephemeral Photographs bestaat uit 21 grote beelden die los in de ruimte hangen. Ieder beeld zal slechts één dag volledig zichtbaar zijn in de tentoonstelling en online via kanalen zoals Instagram Stories. Na 24 uur wordt het beeld tot één gemiddelde kleur teruggebracht en is een volgende beeld 24 uur zichtbaar. 


Hoe elk beeld is opgebouwd en welke formele compositorische keuzes zijn gemaakt, refereert sterk aan de algemeen geldende esthetische waardes. Beelden die op sociale media veel geliked worden, voldoen hier vaak ook (onbewust) aan. Zo zijn de beelden van Ephemeral Photographs ook snel gemaakt tijdens vluchtige momenten: snel uit het raam, onderweg of terugkomend van de winkel. Op sociale media overheerst verder het gebruik van zogenaamde filters, waarmee een beeld mooier van kleur en contrast wordt. De beelden in deze serie zijn daarentegen minimaal bewerkt. 


Popelier liet zich ook inspireren door kunstenaars die ons de afgelopen 200 jaar uitdaagden anders naar de wereld om ons heen te kijken. In de serie zijn invloeden uit onder andere de romantiek en het impressionisme terug te vinden, maar bijvoorbeeld ook nadrukkelijk van het werk van David Hockney en Jackson Pollock.


Ephemeral Photographs is mede mogelijk gemaakt door Arca.nl Printers & Supplies.

Opening
Zaterdag 15 februari om 17.00 uur

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, photography, exhibition, gallery

bottom of page