top of page
08.09.19 - 12.10.19

Disneyfication

Theo Derksen

best greenhouse (002).jpg

Theo Derksen signaleerde wereldwijd een opvallend fenomeen in het straatbeeld: het mooier maken van de omgeving door het opplakken van grote foto’s. Met ideaalbeelden wordt een schijnwerkelijkheid gecreëerd, als decors in een filmset. Theo Derksen spreekt dan ook van ‘disneyfication’.

Theo Derksen reisde jarenlang door Europa, Azië en het Midden-Oosten en signaleerde een opvallend fenomeen in het straatbeeld: het mooier maken van de omgeving door het opplakken van grote foto’s. Afbraakbuurten, stukken braakliggende grond, bouwputten, lelijke woonwijken en drukke verkeersaders worden steeds vaker afgeschermd door wanden met beelden van mooie architectuur, mooie landschappen of met glamourbeelden van fotomodellen. Wereldwijd wordt met ideaalbeelden een schijnwerkelijkheid, een sprookje, gecreëerd. Theo Derksen spreekt dan ook van ‘disneycation’. Zijn vervreemdende foto’s laten echter ook het contrast met de werkelijkheid zien.

 

Theo Derksen (Geldrop, 1954) volgde zijn opleiding aan AKV|St. Joost, was jarenlang hoofd van de opleiding visuele communicatie van Media Design en Technologie aan Hogeschool Zuyd in Maastricht en geeft workshops storytelling. Hij woont in Nederweert. Bij de expositie verschijnt zijn boek Disneycation.

Opening
Zondag 8 september om 15.00 uur

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, photography, exhibition, gallery

bottom of page