top of page
18.10.2023 – 29.10.2023

Culturalized Wind Power

Noud Sleumer

best greenhouse (002).jpg

Onze relatie met windenergie is veranderd, maar hoe?

Nederland heeft een eeuwenlange relatie met windenergie. Traditionele windmolens waren vroeger noodzakelijk voor de lokale veiligheid en levensstandaard – van het leegpompen van polders tot het malen van graan en zagen van hout. Bovendien werden molenwieken gebruikt voor lokale communicatie. De oude windmolens waren ingebed in een economisch, technologisch en sociaal lokaal systeem. De hedendaagse windturbines zijn daarentegen anonieme torens van staal die volgens menig oog het landschap ontsieren en die geen directe maatschappelijke of economische relatie meer hebben met de lokale gemeenschap. De sociale relatie met onze windenergie is vervreemd.

Noud Sleumer stelt de vraag of wij op basis van onze historische verbinding met windmolens, de huidige windturbines niet opnieuw kunnen inbedden in zowel een technologisch-economische als een sociaal-cultureel systeem waarmee mensen zich weer persoonlijk en collectief verbonden voelen. In de expositie gebruikt hij ons culturele erfgoed in de vorm van traditionele Delfts Blauwe tegels, borden, kopjes en souvenirs om een nieuw soort windmolen te ontwerpen, die onze huidige relatie met windenergie bevraagt.


Voor dit project werkt Sleumer samen met onderzoekers van het RIVM. Hij analyseert hun data over windturbines en brengt daarmee nieuwe visuele en concrete perspectieven op dit belangrijke onderwerp.


Ontwerper Noud Sleumer richt zijn aandacht op de werelden die – vaak verborgen – ten grondslag liggen aan dagelijkse (gebruiks)voorwerpen. Hij bevraagt met zijn ontwerpen het liefst zaken die als vanzelfsprekend worden beschouwd. Zijn onderzoek focust zich op het deconstrueren en ontrafelen van mondiale productie- en verwerkingssystemen, waarmee hij ons bloot stelt aan de tragikomische werelden die ons bestaan funderen. Van energie, technologie, tot wereldwijde handelsroutes, Sleumer’s wijze van ontwerpen is er een die je losmaakt van alles wat je kent. Zijn hand schetst niet zomaar een vorm, maar trekt aan een draad. Net zo lang totdat het hele ding is ontrafeld en je het gevoel hebt dat alles een beetje… verward is.


Noud Sleumer (1995) behaalde in 2018 zijn master in Social Design aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn werk was o.a. te zien in de exposities ‘Geo-design: junk’ (DDW 2019) in Van Abbemuseum en ‘Signs of (un)making’ (DDW 2021) in TAC.


https://ddw.nl/nl/programma/9829/culturalized-wind-power

https://youtu.be/ADyvZ6DQN-4

www.noudsleumer.com

Opening
Opening: Woensdag 25 oktober 15.00 – 18.00 uur  
Artist talk en rondleiding: Vrijdag 27 oktober 11.30 uur en 16.00 uur
Tijdens DDW 21 t/m 29 oktober dagelijks geopend 11.00 – 17.00 uur

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, photography, exhibition, gallery

bottom of page