top of page
21.05.22 – 25.06.22

AgriValley

Mirte van Duppen

best greenhouse (002).jpg

Met een video-installatie wil beeldend kunstenaar Mirte van Duppen uiting geven aan haar verwondering voor productieprocessen en technologische innovatie in de Nederlandse landbouw en deze ook bevragen.

“Toen ik zeven jaar oud was, liep ik voor het eerst een onbekend landschap in. Een kas. Al mijn zintuigen werden getriggerd door het vocht, de hitte en de geur. Ik herinner me nog steeds deze verwondering. Meer dan twintig jaar later leg ik deze landschappen vast en geef ik de spanning tussen mens en machine weer. Futuristische en poëtische, bijna droomachtige beelden, geven inzicht in de enorme impact van de technische innovatie op de agrarische sector.”


De landbouw verkeert in een staat van verandering: er wordt ontzettend veel geautomatiseerd. Bij elke productiefase worden machines betrokken, want optimalisatie, efficiëntie en meer controle leiden tot een hogere productiviteit. Nederland loopt voorop in technologische innovaties en exporteert naast producten ook steeds meer kennis.


Met AgriValley reflecteert Mirte van Duppen op de automatisering van de landbouw in Nederland. De camera neemt de kijker mee van een kleinschalig naar een grootschalig perspectief en biedt een kritische gids door de verborgen futuristisch ogende hedendaagse landschappen. Voor de film interviewde Van Duppen boeren, telers en experts in het veld. Zij wil mensen in contact brengen met deze ‘onbekende’ landschappen en hen de mogelijkheid geven deze te bevragen.


Een preview van dit project was in 2020 te zien op de TalentWall bij Pennings Foundation.


Mirte van Duppen (1990, Tilburg) is (video-)kunstenaar met een grafische achtergrond. Filmen is voor haar een denkproces, een manier om onbekende situaties te verkennen. In haar films analyseert ze de structuren, functies en transformaties van (stedelijke) landschappen en de interactie van de mens met zijn omgeving. Ze gebruikt de werkelijkheid (wat we zien) en fictieve elementen (wat we ons verbeelden) als gereedschap voor analyse en compositie.

Zij volgde haar opleiding aan ArtEZ in Arnhem en Sandberg Instituut (master) in Amsterdam.


AgriValley is een zelf-geïnitieerd project dat mede mogelijk gemaakt is door Talent Development Creative Industries Fund NL, Impulsgelden Provincie Noord-Brabant, TalentHub Brabant, TalentHub jump!, Tilburg Makersfonds, Tilburg Makersfonds Plus en Stichting Cultuur Eindhoven.

Opening
Vrijdag 20 mei 19.00 - 21.00 uur

Toegang gratis, wel graag aanmelden.

Aanmelden via https://bit.ly/3ygl9hd

Helen Sear, photography, video art, new media art, artcollector, photography, exhibition, gallery

bottom of page