top of page
Zoeken

#29 Social media

Aan het woord: Willem Popelier


Willem Popelier in zijn expositie 'Ephemeral Photographs'. foto Hetty de Groot

‘Sociale onthouding’, een nieuw begrip dat ineens opduikt nu het coronavirus zich over de wereld verspreidt. “Als mensen thuis moeten blijven, zullen ze nog wel contact met elkaar zoeken via social media”, voorspelde Willem Popelier tijdens een lezing op woensdagavond 11 maart voor een kleine groep mensen in Pennings Foundation. Maar dat de ontwikkelingen zo snel zouden gaan, had niemand kunnen voorzien. Twee dagen later ziet Pennings Foundation zich, net als vele andere culturele instellingen, genoodzaakt om het pand voor bezoekers te sluiten. Dat betekent dat de expositie van Willem Popelier, Ephemeral Photographs, op pauze gezet is.


Ephemeral Photographs is een bijzonder project over esthetische beelden, opnamen van de natuur, snel gemaakt onderweg ergens naartoe, zoals iedereen met zijn mobieltje snel even een foto maakt. Iedere dag is slechts één esthetische foto te zien, zowel in de expositieruimte als op social media. De expositieruimte hangt vol met kleurvlakken. Deze corresponderen met de esthetische foto’s, omdat ze elk de gemiddelde kleur van het oorspronkelijke beeld tonen. Iedere dag wordt op een andere plek in de expositie een kleurvlak omgeruild voor het echte beeld. De foto’s hebben dezelfde verhoudingen als het schermpje van een mobieltje.


Het kleurvlak links toont de gemiddelde kleur van de esthetische foto rechts. foto Willem Popelier

Elke foto bevat bovenaan een balkje en een kruisje dat verwijst naar het beeld op Facebook en Instagram Stories. Zolang het balkje van links naar rechts volloopt (dit duurt enkele seconden), is het beeld te zien. Daarna verdwijnt het beeld en na 24 uur verdwijnt het voorgoed van social media. De kleurvlakken hangen los in de ruimte. "Door tussen de kleurvlakken te lopen ervaar je op een fysieke manier het scrollen van beeld op je mobieltje." Popelier maakt vaak gebruik van bestaand beeld, maar voor de esthetische foto’s maakte hij een selectie uit foto’s die hij zelf de afgelopen zes jaar heeft gemaakt.


De kleurvlakken hangen los in de ruimte. foto Hetty de Groot

Na 15 expositiedagen en even zovele fotovertoningen is de expositie op pauze gezet. Even is overwogen om de fotovertoning wel online voort te zetten. En om de finissage, waarbij de esthetische beelden nog één keer een voor een getoond zouden worden, te filmen en het filmpje online te zetten. Maar uiteindelijk is ervoor gekozen de expositie, zodra het normale leven weer hervat kan worden, te continueren.


Willem Popelier (Eindhoven, 1982) is beeldend kunstenaar die fotografie gebruikt als medium. Hij richt zich vooral op de populaire beeldcultuur, het alomtegenwoordige beeld en de effecten daarvan op de samenleving. Hij studeerde aan KABK in Den Haag en AKV|St. Joost in Breda, woont in Utrecht en geeft les aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.


The Do-It-Yourselfie Guide. foto's Hetty de Groot


Een greep uit zijn projecten:

Visual Proof Of My Existance. In 2010 reisde hij naar Florida, zonder camera, en verzamelde foto’s (waar hij op stond) van bewakingscamera’s, automatisch gemaakte foto’s bij attracties en foto’s gemaakt door toeristen. In 2015 publiceerde hij het boekje The Do-It-Yourselfie Guide, waarvoor hij zichzelf fotografeerde in maar liefst 66 verschillende selfie-poses. Behalve beeldend kunstenaar blijkt hij ook een goed acteur!!


Lezing