top of page
Zoeken

#1 Een galerie voor fotografie in Eindhoven


Uitnodiging openingsexpositie

Aan het woord: Françoise Pennings


Harry Pennings (1935-2006) begon in 1979 achterin zijn meubelzaak in Eindhoven een galerie voor fotografie. De eerste expositie opende in april, met Pasen, met werk van Hans Biezen en Ralph Gibson. De opening werd verricht door Rudi Fuchs, destijds directeur van het Van Abbemuseum.


(Galerie Pennings is niet de eerste, maar wel de oudste, nog bestaande fotogalerie in Nederland. Galerie Fiolet (later Olympus Gallery) startte in 1974 in Amsterdam, datzelfde jaar nog gevolgd door Canon Photo Gallery. In 1980 opende Galerie Perspektief in Rotterdam, in 1982 Galerie Ton Peek in Utrecht en in 1985 Galerie Fotomania in Leiden (later in Rotterdam). Bijzonder is dat Harry Pennings van begin af aan belangstelling had voor fotografie als vorm van autonome kunst en dit toonde in zijn galerie. IvB)


Meubelzaak

“Harry Pennings was binnenhuisarchitect en had een meubelzaak in moderne meubels van Italiaanse en Duitse merken, waaronder Interlübke. Hij had de zaak overgenomen van zijn vader. Deze was aan de Geldropseweg een zaak begonnen met eigen meubels, maar verkocht ook moderne Nederlandse merken zoals Artifort en Pastoe.”


De galerie in de beginjaren. Foto uit boekje 'Galerieën rond Van Abbe', 1986

“Oorspronkelijk bevonden zich aan de Geldropseweg arbeidershuisjes met diepe tuinen. Harry’s vader had drie percelen gekocht. Op nummer 61 begon hij een meubelzaak. Later kocht Harry er een perceel bij. Er volgde een verbouwing en in 1979 verbreedde hij de meubelzaak met het grotere pand op nummer 63. In de overkapte patio tussen de panden 61 en 63 begon hij een galerie voor fotografie.”


“Harry was zelf een enthousiast amateurfotograaf. Twee foto’s van hem zijn opgenomen in de fotografiecollectie van Universiteit Leiden en één in het Stedelijk Museum te Amsterdam.

In 1994 droeg hij de meubelzaak over aan een opvolger, om zich volledig te kunnen richten op de galerie. Hij verhuisde de galerie naar het pand 61B, op de eerste verdieping dus. In 2006 nam Petra Cardinaal de galerie over.”


(Enkele maanden later overleed Harry vrij plotseling, na een kort ziekbed. Ter nagedachtenis aan hem stelde Petra de Harry Penningsprijs in. De prijs is bedoeld om jong talent een podium te bieden. Zondag 14 april 2019 werd deze voor de vijfde keer uitgereikt. Winnaar werd Marwan Bassiouni. Op deze dag vierde Galerie Pennings het 40-jarig bestaan, maar ook de officiële transitie naar een stichting, Pennings Foundation. Om meer activiteiten te kunnen ontplooien verhuisde de stichting een jaar geleden naar het grote pand op 63, terug naar de locatie waar de meubelzaak jarenlang was gevestigd. IvB)


Portretfoto Harry Pennings. Deze foto kreeg Harry cadeau ter gelegenheid van de opening van zijn galerie. Fotograaf onbekend

“Voor de eerste expositie koos Harry werk uit van Hans Biezen en Ralph Gibson. Hans Biezen was een van zijn vrienden en Harry bewonderde zijn foto’s. Hans fotografeerde regelmatig zijn vrouw Jet. Zij werkte in de catering van het Van Abbemuseum. Hans werkte ook voor het Van Abbe. Hij fotografeerde er de exposities. Via Biezen kwam Harry in contact met andere fotografen. Peter Paul Geurts hielp Harry met het maken van exposities. Ook zijn vriend Jan Buster, eveneens enthousiast amateurfotograaf, hielp met exposities opbouwen en het maken van selecties. Volgens Jan Buster had Harry oog voor fotografie.”