top of page
Search

Family Stranger

Fotografie: Wiosna van Bon

Teksten: citaten geïnterviewden

Ontwerp: Rob van Hoesel


Boek van de maand - juni 2021







Het boek ‘Family Stranger’ vertoont geen foto op de cover. Er is geen inleidende tekst, ook niet op de achterkant. Het boek is een beeldverhaal, waarbij foto’s op de linker pagina associatief zijn verbonden met foto’s op de rechterpagina.



Een Japanse binding zorgt voor mysterie. Dat wordt nog eens versterkt door in de lengte dubbelgevouwen bladzijden die bij openslaan een tekst onthullen. Alsof er iets verborgen moet blijven. Alsof het onderwerp precair is.


We were still asleep when the doorbell rang at six in the morning. Suddenly the house was filled with policeman. I heard the arresting officer say my husband was arrested on suspicion of involvement in a murder (…)

At first all I could think was, do they have the right person? (…)


Dit is het eerste (verborgen) citaat in het boek, van een vrouw wiens echtgenoot werd opgepakt. Verderop volgen teksten van kinderen, ouders en grootouders. Gevoelens van ongeloof, verdriet en schaamte passeren de revue.


Documentaire boeken die het gevangeniswezen belichten of die het dagritme van een gedetineerde vastleggen bestonden al. Fotografe Wiosna van Bon richt zich niet op de veroordeelde maar op de achterblijvende familieleden. Door beelden uit de gevangenis te plaatsen naast associatieve beelden uit de omgeving van de familieleden, maakt zij duidelijk dat familieleden van gedetineerden evengoed veroordeeld zijn. Aan de hand van dit project wil Wiosna van Bon het onderwerp bespreekbaar maken.


Het fotoboek is in 2020 uitgegeven bij The Eriskay Connection en is te koop (€ 32,00) bij Pennings Foundation, waar de komende maanden een selectie uit het project Family Stranger wordt gepresenteerd op de Talent Wall.


111 views0 comments

Comments


bottom of page